Paella

Jan van Fief 29-05-2024
110 keer bekeken 0 reacties

Paella is oorspronkelijk de naam van de pan, niet van het gerecht en is ontstaan in Valencia. Waar komt Paella dan vandaan?

Waar begint het verhaal van de paella eigenlijk?

In de Ebro die met zijn 925 km de langste rivier van Spanje is. Hij ontspruit in Noord Spanje en mondt uit in de Delta van de Ebro. Ruim 100 km ten noorden van Valencia. In de Delta zijn de uitgestrekte rijstvelden, 250 hectare groot. Hier komt de rijst vandaan die uitstekend geschikt is voor de paella. De rijstvelden liggen in een natuurgebied waar kan worden gevaren, heerlijk gegeten (paella!) en waar de flamingo’s in het wild leven.

Waarom is de Bomba rijst bij uitstek geschikt voor paella?

De rijstkorrel is perfect. Na de oogst worden de korrels gedroogd en ontdaan van het huidje en onzuiverheden. Bij het kookproces kan de korrel veel vocht opnemen en wel 3 keer groter worden terwijl de korrels van elkaar blijven, dus niet aan elkaar kleven. De rijst absorbeert makkelijk smaken en kruiden. Het plakt ook niet vast aan de bodem. Hierdoor ontstaat droge rijst.. De Bomba rijst is ook in Nederland verkrijgbaar. In de meest traditionele versies zitten geen garnalen, maar kip en konijn. Belangrijke smaakmakers zijn paprikapoeder en saffraan, voor de mooie gele kleur.

Er zijn talloze recepten, met vis, garnalen, kip, konijn, snijbonen enz.

Bij onze Spaanse vrienden eten we de paella met inktvis, garnalen en uitsluitend vers. Klaargemaakt in een pan van een meter doorsnee! Dan eten we wel met 12 personen. Onze Spaanse vriend Cisco is een dag tevoren al bezig met het schoon- klaarmaken van de inktvis en garnalen. Super lekker en gezellig.

Kijk hier voor het authentieke Valenciaanse recept. Mijn vrouw en ik houden meer van de vispaella.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen