Waar begint het verhaal van de paella eigenlijk?
In de Ebro die met zijn 925 km de langste rivier van Spanje is. Hij ontspruit in Noord Spanje en mondt uit in de Delta van de Ebro. Ruim 100 km ten noorden van Valencia. In de Delta zijn de uitgestrekte rijstvelden, 250 hectare groot. Hier komt de rijst vandaan die uitstekend geschikt is voor de paella. De rijstvelden liggen in een natuurgebied waar kan worden gevaren, heerlijk gegeten (paella!) en waar de flamingo’s in het wild leven.
Waarom is de Bomba rijst bij uitstek geschikt voor paella?
De rijstkorrel is perfect. Na de oogst worden de korrels gedroogd en ontdaan van het huidje en onzuiverheden. Bij het kookproces kan de korrel veel vocht opnemen en wel 3 keer groter worden terwijl de korrels van elkaar blijven, dus niet aan elkaar kleven. De rijst absorbeert makkelijk smaken en kruiden. Het plakt ook niet vast aan de bodem. Hierdoor ontstaat droge rijst.. De Bomba rijst is ook in Nederland verkrijgbaar. In de meest traditionele versies zitten geen garnalen, maar kip en konijn. Belangrijke smaakmakers zijn paprikapoeder en saffraan, voor de mooie gele kleur.
Er zijn talloze recepten, met vis, garnalen, kip, konijn, snijbonen enz.
Bij onze Spaanse vrienden eten we de paella met inktvis, garnalen en uitsluitend vers. Klaargemaakt in een pan van een meter doorsnee! Dan eten we wel met 12 personen. Onze Spaanse vriend Cisco is een dag tevoren al bezig met het schoon- klaarmaken van de inktvis en garnalen. Super lekker en gezellig.
Kijk hier voor het authentieke Valenciaanse recept. Mijn vrouw en ik houden meer van de vispaella.