Zomerkoninkjes

Petty van Fief 11-06-2022
33 keer bekeken 0 reacties

Aardbeien... oh... lekker! De kleine Noémi, mijn achterkleindochter, houdt heel veel van deze rode vruchtjes.

Ze zou zo maar een heel doosje leeg kunnen eten. Gelukkig is de aardbei een van de gezondste fruitsoorten die veel bio-stoffen bevat en boordevol vitamines zit. Maar hoe lekker en gezond ze ook zijn, voor Noémi is er voor aardbeien eten toch ook een stopmoment!

De aardbei is eigenlijk geen vrucht maar een schijnvrucht. Het houdt in dat de pitjes, die aan de buitenkant zitten, eigenlijk de vruchten zijn. De aardbei zelf is een uitgegroeide bloembodem die vaak wel zo'n 200 zaadjes heeft. Vanaf de 14e eeuw werd de plant o.a. in Frankrijk uit het wild geplukt en aangeplant. In de tuinen van het Louvre liet Karel V toen zo'n 1200 bosaardbeienplanten aanbrengen.

Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september. In vroegere tijden keek men uit naar de komst van deze heerlijke vrucht. Ik was er ook gek op. Onze groenteman kwam met paard en wagen aan de deur en had dan kistjes vol met die zomerkoninkjes. Een keertje had hij voor mij een knoert van een aardbei bewaard!

Sinds de jaren tachtig kunnen deze vruchtjes het hele jaar geteeld worden. In kassen wordt dat in potten gedaan zodat de planten minder ziektegevoelig zijn en de medewerkers kunnen blijven staan bij het plukken. Maar als vanouds worden de aardbeien nog steeds in het voor- en najaar op de koude grond in plastic tunnels geteeld. Deze zijn, volgens kenners, tóch de allerlekkerste!

Hou je ook van aardbeien? Serveer eens...

Aardbeien-cheesecake in een glaasje

Verkruimel 100gr haverkoekjes, verdeel dit in 4 glaasjes. Klop 125gr slagroom stijf en klop daarna voorzichtig 200gr roomkaas en 150gr aardbeienjam erdoor. Snij 300gr aardbeien in stukjes. Doe om en om het mengsel en de stukjes aardbeien in de glaasjes. Zet ze tot gebruik in de koelkast en garneer ze met wat aardbeien.

Heerlijk!!!!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen