BBQ low & slow

Ruud van Fief 10-06-2022
18 keer bekeken 0 reacties

Barbecueën doe je vaak op de klassieke manier, waarbij je de BBQ gebruikt als flame grill. Hamburgers, sateetje en worstje gaan heet en kort op de grill. Maar probeer ook eens een andere manier van BBQ-en.

Verleden jaar heb ik een nieuw klein barbecuetje gekocht, want we zijn maar met zijn tweetjes. Het grootste verschil met mijn vorige apparaat was dat deze een deksel had, wat een andere bereidingswijze van je vlees mogelijk maakt. Namelijk op indirect vuur (low) en langdurig roken / garen (slow).

Het principe van low & slow garen is dat het stugge bindweefsel (collageen) in het vlees langzaam wordt omgezet in gelatine. Doe je het te snel, dan droogt het vlees uit en blijft stug. Voor low & slow BBQ-en gebruik je dan ook vlees van spieren die hard hebben gewerkt en daardoor veel collageen bevatten. Bijvoorbeeld brisket (borstvlees), spare ribs of procureur van het varken.

Voor deze manier van barbecueën heb je wel een paar dingen nodig:

  • Barbecue met klep
  • Vleesthermometer
  • Briketten
  • Houtsnippers (optioneel)
  • (veel) geduld wink

Zelf heb ik verleden jaar pulled pork gemaakt van procureur (varkensnek). De avond voor de BBQ werd het vlees voorbereid met een dry rub (insmeren met droge kruiden en zout).

De volgende dag werd de BBQ al vroeg aangestoken met vijf briketten waarvan er maar ééntje werd aangestoken. De rest van de briketten werd daar tegenaan gelegd zodat je heel lang, weinig vuur hebt. Daarna ging de procureur direct vanuit de koelkast op de BBQ naast het vuur en werd het 8 uur lang vertroeteld. Na een uurtje ging er nog een kersenhouten blokje op het vuur, wat langzaam heerlijke rook afgaf. Enfin, lees hieronder het recept wat ik heb gebruikt.

Na nog een uurtje rusten was het vlees klaar voor het uit elkaar trekken met twee vorken (pulling), waarna het op een geroosterd broodje werd gedaan met saus en sla. Het was één van de beste broodjes die we ooit hebben gegeten!!

Geniet van de BBQ, de zon en de zomer.

Groetjes!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen