Hete bliksem!

Petty van Fief 09-01-2021
33 keer bekeken 0 reacties

Tijd voor hete bliksem! Wist je dat alle koolsoorten afstammen van de witte kool, de brassica oleracia subsp. Deze groeit nog steeds in het wild langs de kusten van Frankrijk, Engeland en Noord-Spanje. Wij in Nederland eten in de winter heel vaak kool.

Alle koolsoorten zitten vol met vitamines en die zijn belangrijk, vooral in de winter. Er zit zo'n 80 mg per ons bij witte en rode kool in en bij spruitjes zelfs 150 mg. Alleen gaat 50% van de vitaminen bij het koken verloren. Spruitjes zijn een betrekkelijk recente uitvinding. Vanaf de 13eeuw is men begonnen met het cultiveren van kool tot spruitjes en vanaf de 18e eeuw zijn ze gekweekt tot de spruiten die we nu eten.

Van zuurkool en boerenkool maken we stamppotten. Lekker met spek en worst. Van spruitjes? Nee, daar zijn best veel mensen niet gek van.

Zelfs de Romeinen aten al kool en niet alleen als voedsel, maar het was ook een geneesmiddel. Bij ziekte werd de urine gedronken van iemand die kool had gegeten en dat bleek het meest effectieve geneesmiddel te zijn tegen alle kwalen.

Voor jou geen koolrecept maar een gloeiendheet wintergerecht. (wel voorzichtig met de hete appels!)

Hete Bliksem

Ingrediënten:

  • ongeveer 1 kilo aardappelen
  • een half pond goudrenetten (in stukjes van 1 cm)
  • een half pond zoete appels (in stukjes van ½ cm)
  • een ui (gesnipperd)
  • één rookworst
  • wat melk
  • een klont boter
  • peper en zout

Bereiding:
Doe de aardappelen, goudrenettten en de gesnipperde ui in een pan met zoveel water dat alles net onder water staat en breng dit aan de kook. Na 20 minuten is het gaar en kan het water afgegoten worden. Stamp alles door elkaar. Roer de boter, melk en een schep van de stukjes zoete appels er doorheen. Verdeel de overige stukjes over het gerecht. Leg er plakjes rookworst op en serveer met mosterd.

Eet smakelijk!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen