Stamppot boerenkool

Petty van Fief 23-01-2021
26 keer bekeken 0 reacties

Boerenkool is zo'n lekkere kool voor een stamppot. Het is echt een wintergroente en er zijn zelfs twee soorten: de maai- of dwergboerenkool en de plantboerenkool.

De eerste wordt vanaf de grond gemaaid en van september tot november geoogst omdat deze soort niet tegen vorst kan. De laatste wordt van september tot februari geoogst voor de verse consumptie.

Er is een veel gehoorde uitspraak van: "eerst moet de vorst er overheen en dan zijn spruitjes en boerenkool pas lekker".Maar of dat waar is?

Het oudste recept van de stamppot de 'Choux de paysans', (vrij vertaald: Lieveling van de boeren) kwam van de beroemde Franse kok Vincent la Chapelle die in dienst was bij stadhouder Willem IV als chef de cuisine (keukenchef). Het gerecht bestond uit: boerenkool met aardappelen, gort en kastanjes.

In het boek 'De kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken' stond dat het eerste recept van de stamppot uit 1880 stamt. Maar dat was zonder jus, spek of worst. Daar had men toen geen geld voor.

Een recept voor een boerenkoolstamppot van nu

Ingrediƫnten:

  • 1,5 kg aardappels
  • 2 uien
  • 1 takje rozemarijn
  • 250 gram spekblokjes
  • 500 gram gesneden boerenkool
  • 100 gram roomboter
  • 200 ml melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 rookworst

Bereiding:

Kook de aardappels. Snipper de uien en hak de rozemarijn fijn. Bak in een droge pan de spekblokjes, voeg de uien en de rozemarijn toe tot de uien glazig zijn. Doe de gesneden boerenkool erbij en smoor deze in 15 minuten tot het slinkt.

Verwarm de melk met de roomboter in een pan en roer dit door de gestampte aardappels. Breng op smaak met peper en zout. Voeg het boerenkoolmengsel toe en roer alles goed door elkaar. Roer er eventueel de mosterd doorheen.

Serveer de stamppot met plakjes rookworst. Eet smakelijk!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen