Ballen gooien?

Petty van Fief 27-12-2022
14 keer bekeken 0 reacties

Vanuit gemeente Vlaardingen worden senioren gemotiveerd om in beweging te blijven en daarin speelt het VIB (Vlaardingen In Beweging) een grote rol. Zij benadert diverse sportclubs en instanties om senioren actief te houden.

Zo kregen wij tijdens de redactievergadering meer te horen over de jeu de boules. Hierdoor werd ik enthousaist en nieuwsgierig en heb een afspraak gemaakt met de voorzitter van de Jeu De Boules Club in Vlaardingen, Hans van Gils.

Ben je ooit in Frankrijk door oude dorpjes gereden en uitgestapt bij zo'n idyllische plekje, het plein, waar met ijzeren ballen werd gespeeld? Het spel bleek Pétanque te heten dat een variant is van Jeu de boules dat alle spellen met metalen ballen omvat.

Het spel dat bij de oude Grieken al gespeeld werd met keien, was eerst een krachtspel. De Romeinen hebben er later een behendigheidsspel van gemaakt en werd het ook in de Middeleeuwen populair. In het Franse La Ciotat werden in 1907 voor dorpsbewoner Jules Lenoir, die een reumatische aandoening had, de Pétanque-spelregels veranderd en ontstond het spel Jeu de boules. Het heeft daardoor wel de reputatie van 'ouwemannensport'  gekregen, maar niets is minder waar!

Met Hans mocht ik een kijkje nemen in de binnenbanen en hij legde me haarfijn uit hoe het spel gespeeld wordt.

 

Tja, en dat kwam bij mij niet een twee drie op een rijtje... Gewoon spelen, dat is de eenvoudigste manier om het te leren, zei hij. De club staat duidelijk voor gastvrijheid als ik zo het verhaal van Hans hoor.

Je kunt gewoon een keertje komen en gratis meespelen om te ervaren hoe je het vindt. Iedereen is van harte welkom. Als je echt wilt blijven spelen dan betaal je lidmaatschap (€ 110,00 per jaar).

Enne... niks geen 'ouwemannensport', het is gewoon lekker gezellig bewegen!

Afbeeldingen

Reageren

Bekijk ook

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen