Groen pareltje in: Schiedam

Ruud van Fief 12-03-2022
21 keer bekeken 0 reacties

Iedere stad heeft zo zijn fraaie verborgen plekjes waar je 100 keer langs kunt fietsen zonder dat het je opvalt. In deze miniserie laten we je kennismaken met drie groene pareltjes in onze steden. Deze week is de beurt aan het Strickledepark in Schiedam.

Het bekendste park van Schiedam is de nieuwe Plantage, het oudste stadspark van Nederland. Maar deze week wil ik jullie kennis laten maken met het Strickledepark. Laaggelegen in de oksel van de Nieuwe Damlaan en de Vlaardingerdijk, ligt dit kleine parkje.

Op het eerste gezicht niet zo bijzonder, maar als je wat verder loopt is de eerste feature die je ziet "Torentje". Een kunstwerk gemaakt door Yvonne Koopmans. Het torentje staat in een waterpartij en stond eerst op het Academisch Ziekenhuis van Leiden. Toen dit gebouw werd gesloopt is het torentje gered. Nu staat het hier en is het ook een lichtobject dat elk seizoen van lichtkleur verandert.

Aan het einde van het park ligt de katholieke begraafplaats van Schiedam. Een dodenakker met een bijzondere geschiedenis. Opgericht door de Schiedamse brander Wilhelmus Adrianus van der Burg, werd dit de laatste rustplaats voor de grote brandersfamilies zoals de familie Nolet. Op de begraafplaats staat ook een fraaie achthoekige kapel.

De begraafplaats werd in 1972 buiten gebruik gesteld en verkeert in een lichte staat van verval. De kapel werd gerestaureerd in 2000 en wordt vandaag de dag gebruikt voor de eredienst van de Roemeens Orthodoxe Kerk.

Als je nog zin hebt kun je verder lopen door het aangrenzende park Vlaardingerdijk. Een net parkje met een speeleiland, dus je (klein)kind kan ook mee.

Heel veel wandelplezier! En als je een mooie foto hebt gemaakt, dan kun je die posten op het prikbord.

Korte informatie over de katholieke begraafplaats

Afbeeldingen

Reageren

Bekijk ook

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen