Trainingsleer

Kirsten van Cure+ 23-09-2021
15 keer bekeken 0 reacties

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar hoe doe je dit op de goede manier? Daarvoor is het handig wat meer te weten over de basisprincipes van trainen. Ik ga je een aantal principes uitleggen die van belang zijn bij de juiste manier van trainen.

Principe van individualiteit:
Niemand is hetzelfde dus ook trainen is voor iedereen anders. Daarom is het goed om altijd vanuit jezelf te kijken. Zijn er bepaalde dingen die je leuk vind om te doen? Het kan ook leuk zijn om in de buurt te kijken. Misschien worden er activiteiten in groepsverband gedaan, om zo met mensen een klik te vinden. Samen is het gemakkelijker vol te houden.

Principe van reversibiliteit:
Alles wat je niet gebruikt, ruimt het lichaam op. Dus blijf oefeningen doen voor je spieren zodat de spieren niet in kracht achteruitgaan. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag meedoen met 'Nederland in Beweging', zodat je elk dag op een vast moment je beweging krijgt.

Principe van specificiteit:
Als je bijvoorbeeld langere afstanden wilt kunnen lopen, dan moet je dus oefenen met lopen en niet gaan fietsen. Dus train waar je beter in wilt worden.

Principe van overload:
Je moet je spieren overbelasten om de volgende keer sterker te zijn. Na de oefeningen spierpijn hebben betekent dat het eigenlijk te zwaar was voor de spieren. Alleen de keer daarna zullen de spieren hierop aangepast zijn en gaat het je makkelijker af. Spierpijn is dus niet erg, als het na een dag of twee maar weer overgaat.

Principe van verminderde meeropbrengst:
Hoe meer je getraind raakt, hoe meer je moet doen om verbetering te krijgen. Wanneer je dus niet heel ver kunt lopen, is ieder stukje dat je extra doet al een verbetering. Maar wanneer je gewend bent om marathons te lopen, word het een stuk lastiger om jezelf te overtreffen.

Ik ben benieuwd of je deze principes kunt gebruiken voor jezelf? Laat het me weten in een reactie!

Afbeeldingen

Reageren

Bekijk ook

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen