Botontkalking
Uit onderzoek is gebleken dat sporten de botdichtheid verbetert, waardoor het bot sterker wordt. Ook hebben je lenigheid en behendigheid baat bij sporten: het helpt om misstappen en vallen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen of tennissen.
Ziekte van Parkinson
Loop jezelf niet voorbij, probeer aan te voelen wat je lichaam aan kan. Teveel inspanning kan resulteren in vermoeidheid, wat mogelijk het plezier in het sporten wegneemt. Zeker voor mensen met Parkinson is een warming up belangrijk, zodat je lijf zich bewust wordt van de bewegingen die gemaakt moeten worden. Als je onder begeleiding of in een groep sport, vertel je begeleider of medesporters altijd over je ziekte.
Parkinson boksen is bijvoorbeeld een contactloze, leuke manier van bewegen.
Depressie
Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen.
Ook sporten in groepsverband is een mooi alternatief, omdat het groepsverband stimuleert om regelmatig in beweging te blijven en 'onder de mensen te komen'. Bij stressklachten en sterke spierspanning zijn tai-chi en yoga aan te raden. Verwacht niet meteen dat je het 'leuk' vindt. Wanneer je het uiteindelijk plezierig gaat vinden, betekent dit dat je op de goede weg bent.
Alzheimer/ dementie
Regelmaat is belangrijk bij dementie, dus probeer je sportieve activiteiten elke dag op hetzelfde tijdstip uit te voeren. Bijvoorbeeld een wandeling of werken in de tuin. Een tip: als je alleen op stap gaat, kan het dragen van een SOS-medaillon, armband of label handig zijn. Mocht je verdwalen of je adres even vergeten, kun je toch de juiste hulp vragen. Woon je in een verzorgingstehuis, vraag dan eens naar de beweegprogramma's daar.
Kortom: voor iedereen is er een passende sport te vinden!