Een natte molentocht

José van Fief 16-06-2021
44 keer bekeken 0 reacties

Op 8 mei, de nationale molendag, werd een fietstocht aangeboden door Stichting Exploitatie Molen Aeolus. Met mijn fietsvriendinnen wilden we deze graag maken. Maar de dag viel in het water! Vol goede moed gingen we aan de tocht beginnen. Het zal wel meevallen, dachten we...

 

 

Het beginpunt is in Vlaardingen bij de molen Aeolus op de Korte Dijk. Dit is een korenmolen, gebouwd in 1790. Ernaast zit de molenwinkel waar je terecht kan voor alle soorten molenmix.

 

 

 

We gaan op weg naar Schiedam, de Babbesmolen aan de Poldervaart. Als we daar aankomen komt de regen met bakken uit de hemel. Regenkleding aan. De molenaar haalde ons over om te blijven kijken, want hij ging de molen laten draaien. Stonden we daar...

 

 

 

In de stromende regen op weg naar de 's Gravelandseweg, molen De Kameel. Dit is een moutmolen. Er werd mout gemalen voor de jeneverstokerijen. We zijn hier ook gestopt, we waren doornat. Echt niet leuk meer!

 

 

 

Op een zonnige zondag gingen we verder met de molentocht. Molen De Palmboom op de Noordvest werd gebouwd als mout- of brandersmolen.

 

 

 

Honderd meter verder staat molen De Noord waarin een restaurant is gevestigd. De molen is de hoogste molen van de vijf Schiedamse molens en is zelfs de hoogste ter wereld.

 

 

 

Een klein stukje verder ligt molen De Vrijheid. De molen werd eerst gebruikt voor de branderijen. Daarna werd deze gebruikt als veevoeder maalderij. En in de hongerwinter maalde de molen erwten en bonen voor de gaarkeukens.

 

 

Op de hoek van de Vlaardingerstraat ligt molen De Drie Koornbloemen. De molen werd in 1770 gebouwd en het is de oudste authentieke brandersmolen van Schiedam.

 

 

 

Op naar de Westvest, waar molen De Walvisch staat. Dit is een brandersmolen. Er is een museumgedeelte wat je kunt bezoeken en een winkel. Dit is in handen van het Jenevermuseum Schiedam.

 

 

 

Op naar Rotterdam Delfshaven. Aan het einde van de Voorhaven staat molen De Distilleerketel. Je fietst door de mooie straten van Delfshaven.

 

 

Mijn vriendinnen die niet uit Schiedam komen waren verrast door de molens en leuke plekjes in Schiedam. Ook Delfshaven is een aanrader om daar te wandelen of te fietsen. Super gezellig en mooi met alle historische gebouwen. En nu mag je ook weer een terrasje pakken!

Tip: het is interessant om op internet te googlen op de molens om er zo meer van te weten te komen.

 

Afbeeldingen

Reageren

Bekijk ook

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen