Wat is het geval?
Van een groot aantal huurwoningen is het enkel glas nog steeds niet vervangen. Soms voert de verhuurder aan dat de woningen te zijner tijd gesloopt worden. Ook wordt het argument aangevoerd, dat de huur nu eenmaal laag is.
Wat natuurlijk flauwekul is, want er moet in de winter fors meer worden gestookt. En zomers is het bijna niet uit te houden zonder airco of ventilators. Dat kost ook handen met geld én het is niet bepaald gezond en prettig wonen.
Inmiddels is er jurisprudentie:
Een woning heeft een gebrek als het nog enkel glas heeft. En de verhuurder dient volgens de wet dat gebrek te verhelpen! Zie artikel van de woonbond.
Er zijn verhuurders en woningcorporaties die het enkel glas best willen vervangen. Maar alleen als je er een behoorlijk bedrag voor neertelt. Of als je bereid bent een extra huurverhoging te betalen. Ga daar niet mee akkoord! Enkel glas zou immers zelfs als achterstallig onderhoud gezien kunnen worden, anno 2024.
De procedure
Geef aan dat je wil dat het enkel glas wordt vervangen en dat je je beroept op het Initiatiefrecht. Een term uit het Burgerlijk Wetboek. Doe dat schriftelijk of per email. Of maak een foto van de contactpagina, als die wordt gebruikt. Daarmee heb je een fysiek bewijs in handen.
Daarna heeft de verhuurder wettelijk 6 weken om te reageren.
Weigert de verhuurder het gebrek te verhelpen, of te reageren, dan kan de volgende stap de Geschillencommissie zijn. De zogenaamde Huurcommissie. Op deze website staat duidelijk uitgelegd hoe één en ander in zijn werk gaat.
Gaat dat je te snel?
De meeste verhuurders hebben een onafhankelijke huurdersvereniging- of raad.
Zij helpen je graag!