Koken op gas blijkt veel slechter voor de luchtkwaliteit en de gezondheid in huis dan elektrisch koken. Vooral de concentraties stikstofdioxide liggen in huizen met een gasfornuis fors hoger, blijkt uit nieuw onderzoek van TNO (artikel AD van 8 november).
Vroeger had men keukens met een deur naar de huiskamer of gang. De keuken kon volledig worden afgesloten van het woongedeelte. In de keuken had men een raam, deur naar balkon/tuin of bovenluik dat kon worden opengezet tijdens het koken.
Toen kwamen de moderne woningen, keuken in de huiskamer. Ver van de ramen! Met afzuigkappen. Gezellig, iedereen gezellig in de kooklucht. Weer later kwamen de kookeilanden, ruimte verslindende eilanden middenin de huiskamer. Ook weer allen gezellig in de kooklucht.
Maar er zijn toch afzuigkappen? Jazeker, maar die maken ernstig veel lawaai als die voluit staan. En dan kun je niet gezellig diskuszeuren met elkaar. Dus die worden vaak uitgezet. Door de bezuinigingen op energie moeten we onze huizen isoleren, alle kieren en gaten dichtmaken, compleet afgesloten van de buitenlucht. Want ramen open kost energie.
Wat zegt de rijksoverheid?
Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in een huis. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Is je woning goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren!
Ook als je in een buurt met veel luchtvervuiling woont is het beter om te ventileren. De binnenlucht is namelijk bijna altijd vuiler dan de buitenlucht (behalve grenzend aan een weg).
Dus als het kan, altijd en overal ventileren!! Voor je eigen gezondheid.
En ik? Ik kook nog steeds op gas. Altijd met het raam open.
Foto van mijn keuken waar ik kook met het raam open.
Rijksoverheid: Hoe kan ik mijn huis ventileren?