Een tuin op je dak

Marijke van Fief 10-05-2023
17 keer bekeken 0 reacties

Veel mensen hebben een tuin en zijn daar blij mee. Heel lang geleden hadden wij ook een tuin, daar was ik eigenlijk helemaal niet zo blij mee...

We hadden een fluweelboom. Mooi hoor, maar overal in het gras schoten de stekken van deze boom omhoog. Die moesten dan weer uitgegraven worden. Geen houden aan. Ook het gras was hierdoor niet te maaien.

Verder kon ik geen plant in leven houden.

Behalve sedum, een vetplantje met mooie bloemetjes in vele kleuren. Ik vond ze heel mooi en ze hadden weinig verzorging nodig.

En zo kom ik op mijn onderwerp: Sedum is een ideale plant om als dakbedekking te houden.

Als je verschillende soorten sedum plant, kan je er voor zorgen dat je steeds op andere tijden bloemetjes hebt. Het trekt ook veel vlinders aan. Sedumdaken isoleren goed, zowel tegen koude als tegen warmte. Je kunt zelfs sommige kruiden op het dak planten. Moet je er wel gemakkelijk bij kunnen om ze te plukken.

Het is heel goed mogelijk om zonnepanelen en planten op het dak te hebben. De zonnepanelen werken beter omdat de planten verkoelend werken. Dan heb je dubbel rendement. Je kunt er soms subsidie voor krijgen. Dat verschilt per gemeente.

Natuurlijk zijn er punten die aandacht nodig hebben. Zo moet het dak wel onderhouden worden. 1-2 keer per jaar onkruid wieden. Er komen vogels op af, onder andere kraaien. Daar moet je dan iets op verzinnen, een vogelverschrikker bijvoorbeeld. 

Een groen dak is wel duurder dan een gewoon dak. Het lijkt erop alsof ik reclame maak voor planten op het dak. Niets is minder waar. Zelf ben ik tamelijk onhandig als het om de verzorging van planten gaat. Wij wonen in een appartement en kijken op al die kale daken. Dan lijken mij groene daken veel mooier!

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen