Ik las een tijd geleden een interessant artikel over comfort en discomfort. De auteur schreef dat je eigenlijk pas comfort kan ervaren als je eerst discomfort hebt gehad. Met andere woorden, als je het echt koud hebt en je komt een ruimte binnen die matig is verwarmd voelt dat als comfort. Maar hoe koud is koud. Zelf vind ik 19 °C al koud.
In datzelfde thema kwam ik een tijdje geleden onderstaand filmpje tegen van de Universiteit van Nederland. thermofysioloog professor Wouter van Marken Lichtenbelt betoogt dat kou juist goed voor je kan zijn. Een aantal proefpersonen werd een aantal dagen gekleed in slechts een T-shirt en korte broek, blootgesteld aan een temperatuur van 17 °C. En in het begin vond iedereen dat erg oncomfortabel. Maar na 10 dagen vonden de meeste proefpersonen het een acceptabele temperatuur om zo gekleed te zijn.
Uit zijn onderzoek bleek ook dat je blootstellen aan kou, gezondheidsvoordelen gaf, zoals een lagere bloeddruk en minder kans op suikerziekte.
Moeten we nu allemaal de thermostaat op 17 °C zetten?
Nou dat hoeft zeker niet, maar de professor bepleit wel dat we meer variatie in de temperatuur zouden moeten aanbrengen. De thermostaat die ons huis zo comfortabel verwarmt maak het lichaam lui. En als je dan in de kou hebt gelopen, dan is je huis verwarmt 19 °C ineens lekker warm