Duurzaam wonen.

Wil van Fief 26-10-2022
21 keer bekeken 0 reacties

Ik ben op bezoek bij Els. Zij woont samen met haar man sinds een jaar of vier in een duurzaam appartement. Als ik haar vraag wat dat betekent is het spontane antwoord: "Energiezuinig". En hoe doen ze dat dan?

Er wordt op inductie gekookt, wat wel even wennen was, maar wat ze toch snel onder de knie had. Wel moesten er nieuwe pannen worden aangeschaft. Dat is overigens niet altijd nodig. Ikzelf beschik over pannen die zowel op gas als inductie zijn te gebruiken. Els laat me nog haar hypermoderne ingebouwde oven zien die zo ingewikkeld te bedienen is dat ze hem alleen als magnetron gebruikt en een aparte over op het aanrecht heeft staan! Herinner je nog mijn artikel over het getob met mijn inductieplaat met twister en over m'n moeilijk te bedienen oven? Dat dus haha.

Maar we gaan verder met het hoofdstuk duurzaam. Het appartement beschikt over een eigen waterpomp. Die staat in een speciale technische ruimte in het appartement. Deze pompt zomers koud en 's winters warm water door de buizen in de vloer zodat het altijd aangename toeven is bij een temperatuur van 20 graden. Ook hebben alle ramen driedubbel glas van hoge kwaliteit.

Op het dak van het complex liggen zonnepanelen. Ieder appartement is verbonden met zijn eigen zonnepanelen. Doet er zich een calamiteit voor, zoals deze winter die enorme windvlagen waarbij er wat panelen van het dak waren gewaaid, dan nemen de andere panelen het automatisch over.

Al deze maatregelen betekenen een lage energierekening en dat is zeker in de huidige tijd heel veel waard. Het complex heeft energielabel A en is mede daardoor in korte tijd behoorlijk in waarde gestegen. Els en haar man hebben dus eigenlijk een beetje op de zaken vooruit gelopen met de koop van dit appartement.

We moeten nu allemaal aan de bak om onze woningen te verduurzamen, en dat is een prijzige opgave. Els en haar man zitten er in elk geval al warmpjes bij!

Tips voor duurzaam wonen

Foto: Els

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen