Een hoge pot?

Esther van Rogplus 22-09-2022
25 keer bekeken 0 reacties

Vaak als je ouder en strammer wordt, is het advies om een verhoogd toilet te nemen. Dan kun je tenslotte makkelijker gaan zitten en ook weer opstaan. Mee eens, maar een hoog toilet kent ook nadelen.

et menselijk lichaam is gebouwd op laag zitten tijdens de toiletgang. Kijk maar naar kinderen en bepaalde volkeren die dicht bij de natuur staan. Zij hurken bij het ontlasten. Logisch, want de stoelgang verloopt in die houding het vlotst. Het bekken is iets gekanteld en de rug licht gebogen. Een hoog toilet maakt, door de hoek van 90 graden waarin je zit, dat de ontlasting moeizaam de weg naar buiten weet te vinden.

Dat hoog zitten heeft nog een nadeel, de blaas en darmen worden niet helemaal geleegd met allerlei complicaties van dien. Het kan bijvoorbeeld leiden tot incontinentie of obstipatie.

Zijn er geen andere oplossingen voor de stramme ouderen of mensen met een beperking die graag makkelijk willen opstaan? Zeker wel.

Wat te denken aan wandbeugels om je aan op te trekken? Of als je dan een hoger toilet hebt, is een toiletkrukje wellicht fijn zitten, dat helpt het aannemen van de hurkhouding waardoor de dikke darm de ruimte krijgt te ontlasten. Ook zijn er sta-op toiletbrillen gewooon verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Deze helpen je in een mum van tijd van het toilet.

Een andere tip is een bezoek aan de sportschool of fysiotherapeut. Deze kan je adviseren over het sterker maken van je spieren, zodat je zelfstandig van het toilet kan komen. Dan zijn aanpassingen in het geheel niet nodig.

Wat voor de een lekker zit, kan voor de ander ongemakkelijk zijn. Een ontspannen zit, zorgt voor een gezonde ontlasting. Neem er de tijd voor en ga lekker zitten.

Ben je toe aan een nieuwe inrichting van het kleine kamertje? Denk vooruit. Ga op onderzoek wat bij je past, want goed ontlasten is maatwerk!

Kijk hier voor een sta op toiletbril met bidetfunctie

Foto: hoog toilet

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen