De hitte de baas

Anja van Fief 24-08-2022
22 keer bekeken 0 reacties

Op het moment dat ik dit schrijf is het 39 gr buiten! Ongekend in Nederland. Hoe blijf je deze hitte de baas?

Zo gaat iedereen anders met de warmte om. Ook kan de één beter tegen de warmte als de ander. Vroeger kon ik er veel beter tegen als nu. Lag ik ook op het strand te zonnen. Ooit één keer op het strand last gehad, ik kon de zon niet meer verdragen en ging mijzelf bedekken met handdoeken. En natuurlijk naar huis: bevangen van de hitte of hittestress?

Nu verbaas ik mij erover dat mijn oudere overbuurvrouw met deze hitte rustig een hele tijd in de zon op het balkon gaat zitten. En ook al die tijd de balkondeuren openhoud. Hoe warm zal het daarbinnen zijn, vraag ik dan mij af.

Zo'n 45 jaar geleden, toen ik voor het eerst in hoogzomer Turkije bezocht, verwonderde ik mij erover dat men het huis, bij 30-35 gr. buitentemperatuur, overdag potdicht deed. In de avond ging de boel weer open. Ik was dat niet gewend als Hollandse meid. Voelde mij opgesloten. Ik heb dit systeem echt aan moeten leren.

Mijn man zegt dan ook: stel je huis als een koelkast voor. Wanneer je de koelkastdeur op een kier laat staan, dan komt de warmte erin en de kou glipt eruit. Op deze manier warmt je het huis op.

Zelfs al hou je de boel dicht, dan nog loopt door de buitenwarmte, de binnentemperatuur op. Dat hou je niet tegen.

Tegenwoordig is men zich meer bewust over hoe je met de hitte kan/moet omgaan en worden er door allerlei instanties adviezen gegeven. De RIVM stelt zelf het Nationale Hitteplan op voor de kwetsbaren onder ons.

Zelf hebben wij ventilatoren aangeschaft: 1 geruisloze waaier boven het bed en 2 losse Duux-ventilatoren, heel licht in gewicht en fluisterzacht. Bij consumentenbond komt hij nu als beste uit de test 2022. Wij hebben ze al 3 jaar en kunnen ze aanbevelen!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen