Domotica

Angela van Minters Mantelzorg 22-08-2022
18 keer bekeken 0 reacties

Techniek is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het kan in heel veel gevallen luxe zijn, maar techniek kan ook worden ingezet om mantelzorgers te ontlasten. Wat zou jij graag geautomatiseerd willen hebben in je huis?

Het automatiseren van dingen in en om het huis noemen we domotica. Een voorbeeld hiervan kan zijn een automatische lichtsensor, zodat de lichten zelf aan en uit gaan. Ook een personenalarm of een geavanceerde bewaking valt onder deze benaming.

Het zou voor mantelzorgers enorm schelen als zij niet dagelijks moeten controleren of hun zorgvrager de medicijnen heeft ingenomen. Dit zou kunnen worden vervangen voor een slimme medicijndispenser die een bericht stuurt naar de wijkverpleegkundige zodra de medicijnen niet zijn ingenomen.

Een mooi voorbeeld van zo'n soort systeem is het UAS-systeem, oftewel het Unattented Autonomous Surveillance System. Dit is een alarm voor val- en dwaaldetectie. Dit systeem wordt vaak ingezet bij mensen met dementie, met als doel om het zorgpersoneel te ontlasten. Op deze manier kunnen mensen 's nachts in de gaten worden gehouden via het camerasysteem. Er wordt dan afgesproken dat de camera bijvoorbeeld elk uur een kort moment aan gaat, om te kijken of meneer of mevrouw nog in bed ligt. Via deze beelden, kan de zorg zien of mevrouw nog veilig in bed ligt. Zo niet dan kan er meteen ingegrepen worden. Dit systeem kan ervoor zorgen dat je langer zelfstandig in je eigen omgeving kan blijven wonen.

Je kunt zelf al veel zaken aanschaffen, Ruud heeft eerder over Tradfri geschreven. Ook zijn er steeds meer partijen die domotica inzetten zoals:

  • De Zorgverzekeringswet bij de thuiszorg;
  • Op basis van een Volledig Pakket Thuis onder de Wet Langdurige Zorg;
  • Soms kan een aanvullende zorgverzekering leefstijlmonitoring vergoeden;
  • Via de WMO (gemeente).

Is je interesse gewekt? Of heb je zelf ook een goede tip voor anderen, dan horen we het graag. Laat het weten via een reactie onder dit artikel.

Meer over domotica

Foto: domotica

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen