Bij de introductie van de mobiele telefoon zeiden een hoop mensen: "Wat moet je daar nou mee, je kunt toch ook thuis bellen?"
En dat zie je nu ook bij slimme apparaten voor je huis. Van "wat moet ik ermee", tot "superhandig". Het grootste voordeel van slimme apparaten is dat ze het leven niet alleen makkelijker maar ook veiliger kunnen maken. Dat je het licht kunt aandoen voordat je uit je stoel komt zodat je goed kunt zien waar je loopt.
Eén van de grootste aanbieders van slimme verlichting en rolgordijnen is Ikea met de Trådfri serie. Het aardige van deze producten is dat je klein en simpel kunt beginnen en naar behoefte kunt uitbouwen. Je kunt de automatisering in drie fases doen.
Fase 1: als afstandsbediening
Een lamp (of groep lampen) sluit je aan op een afstandsbediening, die je kunt plaatsen waar je wilt, en waarmee je de lampen aan of uit kunt doen.
Fase 2: bediening met je telefoon/ tablet
Als je een verbindingshub aanschaft dan kun je de afstandsbedieningen aansluiten op je internet. Met de bijbehorende app (zie foto hieronder) kun je de lampen dan met je telefoon bedienen. Ook is het dan mogelijk om lampen aan en uit te zetten met een tijdklok, of scènes te maken, waarbij je groepen lampen in één keer kunt bedienen.
Fase 3: bediening met je stem
Hiervoor heb je een smart speaker nodig van Google. Het koppelen van Trådfri producten aan Google home vergt wat handigheid, maar daarna kun je "Hey Google lampen aan" roepen om je lampen aan te doen.
Zijn slimme lampen wat voor jou of gebruik je ze al? Laat het weten onder dit artikel.