Huurders rechten en plichten

Anja van Fief 21-09-2021
13 keer bekeken 0 reacties

Natuurlijk is het geen dagelijkse kost, maar je rechten en plichten als huurder kennen kan heel handig zijn!

Ik bedoel niet dat je de juridische regelgeving uit je hoofd moet kennen, maar wel dat je weet wat er in je huurcontract staat. Wat betekenen sommige zaken voor jou en je medehuurders.

Gelukkig is in de wet de relatie tussen huurder en verhuurder goed geregeld. Als huurder heb je huurbescherming. In die wet staat jouw rechtspositie als huurder en staan de rechten en plichten van de sociale en commerciële verhuurders.

Ikzelf heb een herstructurering van mijn wijk meegemaakt. Op zijn Hollands gezegd: je woning wordt gesloopt. Daarna nog een ingrijpende renovatie van onze woning meegemaakt, uitgevoerd door de verhuurder. Door deze opgedane ervaringen weet ik dat het heel handig is om te weten wat je rechten en plichten als huurder zijn.

Een aantal tips:

  • Heb je vragen? Als eerste kun je je (vanzelfsprekend) richten tot je eigen verhuurder. Zij hebben een klantenservice/balie die je zowel telefonisch als per mail kunt benaderen. Tegenwoordig kan je een eigen account (inlogpagina) bij je verhuurder aanmaken. Daarmee kun je jouw vraag of klacht via de eigen pagina volgen.
  • Wil jij iets veranderen in je huurwoning? Vraag dan na of je daar toestemming voor nodig hebt bij je verhuurder. Laat deze toestemming schriftelijk bevestigen. De ZAV (Zelf Aangebrachte Verandering) is tegenwoordig wel verruimt. Je mag meer, zonder toestemming, aanpassen naar je eigen wensen.
  • Sommige verhuurders hebben een service-abonnement voor kleine reparaties zoals slot en sleutel vervangen, reparaties van kranen, de bel, schakelaars etc. Heel handig, voor een klein bedrag per maand en eventueel voor 55+ gratis.

Mijn motto is "vragen staat vrij", tenslotte ben jij de klant!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen