Ventileren

Anja van Fief 20-01-2021
13 keer bekeken 0 reacties

Slapen zonder openstaande ramen! Daar kan ik echt niet tegen. Het moet dan wel heel erg hard waaien of extreem koud zijn, wil ik mijn raam dichtdoen. Voor mij is ventileren echt een must.

In de winter heb ik sowieso een klapraam en een ventilatierooster open staan. Zodat er voortdurend verse lucht in huis komt. Daar heb ik twee redenen voor:

Vochtige lucht warmt moeilijker op

Die ramen open zetten in de winter?  Anja, is dat niet een beetje dom? Want je stookt dan toch voor niks! Ik hoor het je zeggen.

Dat is het juist niet. Bewoners, huisdieren en zelfs planten maken samen vocht in huis. Ook door het gebruik van de badkamer en keuken komt vocht vrij. Wanneer dit vocht in huis blijft, is het lastiger om je huis te verwarmen. Vochtige lucht warmt nu eenmaal minder snel op dan droge lucht.

Ventileren verbetert de luchtkwaliteit

Naast al die vochtigheid blijft er ook vervuilde lucht (fijnstof) in je huis hangen. Uit onderzoek van het TNO blijkt dat de luchtkwaliteit bij één op de zeven huishoudens in Nederland er niet goed aan toe is.

De lucht in onze woning is vaak viezer dan de lucht buiten. Dit komt doordat wij bakken en braden, kaarsen aansteken, de open haard laten branden en in huis roken.

Onvoldoende ventileren kan schimmels en huisstofmijt veroorzaken. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Vooral voor mensen met kwetsbare longen is dat schadelijk.

Het Longfonds raadt aan om 24 uur per dag te ventileren. Je ramen eventjes open zetten is dus niet voldoende. Na een half uur is de verse lucht alweer verdwenen.

Dus ventileer en haal de droge verse lucht naar binnen!

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen