Gelijkvloers wonen of toch maar niet?

Jan van Fief 13-10-2020
14 keer bekeken 0 reacties

Je bent zestig plus. Je woont in een rijtjeshuis. De kinderen zijn daar geboren en getogen, maar wonen al lang op zichzelf. Beiden nog redelijk gezond en actief in vrijwilligerswerk. Lage hypotheek, financieel geen zorgen. Het filosoferen begint.

Zullen we gaan verbouwen? Of misschien toch liever een appartement? Alles gelijkvloers? Meteen naar Funda. Slechts een beperkt aanbod aan appartementen en wat opvalt, duur en bieden! De vraag is veel groter dan het aanbod. Dat drijft de prijs omhoog. In onze regio (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) wonen ruim 30.000 vijfenvijftig plussers. En dat aantal groeit de komende jaren.

Veel van deze jonge ouderen wonen nog in hun rijtjeshuis. Zij blokkeren daarmee de start van jonge gezinnen in hun wijk. Met als gevolg dat wijken een onevenwichtige leeftijdssamenstelling hebben. Veel ouderen en weinig jonge gezinnen. Gevolg daarvan is onder andere dat schoollokalen leeg staan.

Plotseling is daar Covid 19, het onzichtbare alles beïnvloedende virus. De ouderen zijn de kwetsbaren. Zij moeten zo veel mogelijk gewoon thuis blijven. Wat is dat doorsnee tuintje van 50 vierkante meter dan plotseling heerlijk. Waarom eigenlijk een appartement? De zestigers besluiten te blijven wonen in hun rijtjeshuis, laten een inloopdouche bouwen, nemen een nieuwe keuken, een tuinman enzovoorts. En als het nodig is te zijner tijd een traplift. Zij zijn begonnen met het levensbestendig maken van hun woning. Wat de toekomst verder brengt zien ze wel.

Zo is Schiedam van plan om op het Bachplein zo'n 300 levensbestendige woningen voor senioren te ontwikkelen met in de plint een uitgebreid gezondheidscentrum. Naast het winkelcentrum Hof van Spaland, aan de trambaan. Wel aantrekkelijk te zijner tijd.

Voorlopig het rijtjeshuis met tuin in plaats van balkon! En bovendien: trappen lopen houdt je langer gezond!

Foto: begane grond of naar een étage?

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen