Mantelzorgwoning

Marijke van Fief 21-10-2022
16 keer bekeken 0 reacties

Ik ben op dit idee gekomen door Heleen van Royen. Zij heeft voor haar moeder een apart huisje in de tuin laten bouwen. Maar hoe pak je dit aan?

Nu zal Heleen wel een aardig formaat tuin hebben. Maar in mijn zoektocht blijkt dat er heel veel firma's zijn die mantelzorgwoningen in allerlei maten "voor in de tuin" verkopen. Als bouwpakket, prefab enz.

Ik heb contact opgenomen met de gemeente om te vragen wat de mogelijkheden hier in Maassluis zijn. Daar heb ik nog geen antwoord opgekregen. Omdat er een deadline voor dit stukje is ben ik zelf op onderzoek gegaan.

Stel dat je in een situatie bent waarin je je dit kunt veroorloven. Neem dan ruim de tijd om dit te uit te zoeken. Het blijkt dat er geen bouwvergunning meer voor nodig is. Er zijn wel regels. Maar die zijn voor iedere gemeente verschillend. Het kan zelfs zijn dat het per wijk verschillend is. Stel dat je in een nieuwbouwwijk woont. Dan zullen de regels anders zijn wanneer je in een historisch monument woont.

Er zijn ook kangoeroewoningen te huur bij Maasdelta. Je woont dan zelf in een 3 kamerappartement. Het aanleunappartement is door middel van een tussendeur verbonden aan het appartement van de hoofdbewoner. Daar is naar mijn mening wel een aandachtspunt bij. Zo'n appartement kan alleen maar in combinatie gehuurd worden. Dat betekent volgens mij, dat als degene die hulp nodig heeft komt te overlijden, de hoofdbewoner moet verhuizen.

Als iemand in de mantelzorgwoning komt te overlijden, mag het huisje in de tuin blijven staan. Het moet wel dusdanig aangepast worden zodat er niet meer in gewoond kan worden.

Inmiddels heb ik een aantal stukken gelezen over de moeder van Heleen van Royen. Ze heeft hele mooie momenten beleefd in de mantelzorgwoning. Haar moeder leed aan dementie. Op het laatst werd de zorg zo intens dat ze niet meer "zelfstandig" in dat huisje kon blijven wonen. Ze is uiteindelijk in een verzorgingshuis geplaatst en daar overleden.

Wel mooi dat Heleen zolang haar moeder bij zich heeft kunnen houden!

 

Foto: matelzorgwoning | eigendom van PasAan

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen