De werkwijze
Met een personenalarm kan je hulp ‘roepen’ als er een dringende noodzaak is en je telefoon niet bij je ligt. Je bent 24-uur per dag in ‘verbinding’ met de centrale waar iemand bereikbaar is. Ook om je gerust te stellen. Ze vragen meteen wat er aan de hand is. Daarna wordt óf de eerste contactpersoon gebeld óf de thuiszorg. Uiteraard wordt er in zeer dringende gevallen 112 gebeld én de contactpersoon! Lees hier meer over het alarmeren.
Eigen ervaring
Mijn schoonmoeder draagt dag en nacht een polsbandje en voelt zich daardoor veiliger. Er was een medische reden is voor het personenalarm. Via de huisarts heb ik het formulier ‘Aanvraag hulpmiddelen’ doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Soms kom je dan in aanmerking voor een kleine vergoeding.
Aanbieders
Omdat de Frankelandgroep het systeem per 1 februari alleen nog aanbiedt aan cliënten die via hen thuiszorg (verpleging of verzorging) ontvangen, stopte het voor mijn schoonmoeder. Ze stapt nu over op het alarmsysteem van Careyn. Lees hun mogelijkheden op de website en vergelijk ook met de Argos Zorggroep of Zonnehuisgroep Vlaardingen.
Zelf aanschaffen
Heb je geen medische noodzaak maar vind je het een veilig gevoel omdat bijvoorbeeld familie verder weg woont? Kies dan voor een particuliere aanbieder voor personenalarmering zoals: FocusCura of Eurocross Personenalarming.
Let op!
De kosten - dat ligt aan het soort abonnement of wel/geen zorgvraag - kunnen flink oplopen. Zelf maak ik bedragen altijd ‘klein’. Ik kijk naar noodzaak; kosten per maand en maak er dan kosten per dag van. Voor zo’n € 2- per dag heb je 24-uur per dag ‘iemand die een oogje in het zeil houdt’ en dat is eigenlijk onbetaalbaar!
Een Apple watch kan ook alarmeren. Daar schrijft Ruud volgende week meer over.