Mijn verbindingen waren gauw gemaakt: senioren die met elkaar samenwonen, gezelligheid, er voor elkaar zijn maar toch ook elkaar vrij laten. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Is er al iets gebouwd en wie komt er voor in aanmerking? Is het huur of koop? Voor informatie heb ik mijn vragen gesteld aan de Stichting Knarrenhof. Hier hun verhaal.
Een Knarrenhof in Waterweg-Noord gebied
Sinds circa 1,5 jaar is er binnen de regio Waterweg-Noord een trekkersgroep actief om in Vlaardingen en/of Schiedam medeburgers (later stadium Maassluis), politieke partijen en woningcorporaties enthousiast te maken voor het concept Knarrenhof. Ook zoeken zij naar een geschikte locatie. Als dat gelukt is neemt de landelijke Stichting Knarrenhof de organisatie over.
Maar wat is een Knarrenhof nu precies?
Mensen worden steeds ouder en blijven langer vitaal. Verzorgingshuizen zijn afgeschaft, langer thuis blijven wonen is het motto. Maar dan wel graag in een omgeving met levensloopbestendige woningen, duurzaam gebouwd, liefst in het groen. Met winkels en andere voorzieningen in de buurt, ruimte voor sociale contacten, hobby's en eventueel logees in een gezamenlijke hofwoning. Kortom, omzien naar elkaar en het fijn hebben als je 55plus bent, met of zonder levenspartner. Het idee is ontleent aan de ‘hofjes’ van vroeger en idealiter bestaat een Knarrenhof dan ook uit een soort wijkje van circa 30 tot 40 woningen in een mix van koophuizen, vrije sector huur maar ook sociale huur.
Gezien de schaarse betaalbare grond zullen het wel appartementen worden.
Aanmelden
Om in aanmerking te komen voor een woning binnen een Knarrenhof is het verplicht om je aan te melden en in te schrijven in een gemeente naar keuze. Het inschrijfgeld bedraagt eenmalig €15,00 per gemeente.