Onder burencontact verstaat het CBS niet alleen op de koffie gaan, maar ook bellen, appen, praatje pot op straat, e-mails en brieven schrijven. Ouderen blijken hierin meer bedreven te zijn dan jongeren. Het feit dat ouderen, vergeleken met jongeren, vaker contact onderhouden met hun buren kan ermee te maken hebben dat zij al langer in de straat wonen, aldus het CBS. Daardoor hebben zij simpelweg een grotere kans gehad om het contact met hun buren op te bouwen. Een op de vijf ouderen heeft zelfs dagelijks contact met mensen in hun straat.
Het lijkt erop dat het sterkere burencontact ertoe bijdraagt dat 65-plussers zich ook minder eenzaam voelen. Slechts 12 procent van deze groep voelt zich zo; onder de 35- tot 65-jarigen geldt dit voor 16 procent. Dat zijn mooie cijfers voor ons beste Fief lezers!
Over contact maken gesproken. Zo stond er 3 weken geleden plotseling een ambulance in onze straat. Je rent niet meteen naar buiten om te kijken, beleefdheid is een groot goed! Maar toen zag ik wel de buurvrouw de ambulance instappen. Dus dacht ik, er is iets met haar man. En inderdaad, ik appte 's avonds naar de buurvrouw, dat vond ik al moeilijk genoeg, en kreeg een warme reactie terug. Hij was opgenomen wegens een herseninfarct. Een dag later kwam de buurvrouw bij ons binnen en deed het hele verhaal. Mijn vrouw en ik boden meteen aan haar te helpen, met vul maar in, ziekenhuis brengen, boodschappen doen, enz.
Zo heb je wederzijds een gevoel van veiligheid, betrokkenheid en niet alleen zijn.
En de buurman? Die is heel snel aan de beterende hand, gelukkig.
Blij met onze fijne buurt!