Wel kliko, geen kliko?

Jan van Fief 07-02-2024
32 keer bekeken 0 reacties

Ja, we gooien wat weg met z’n allen. Al jaar en dag werd het huisvuil wekelijks opgehaald door de vuilniswagen. ’s Morgens vuilnisbak aan de weg, ’s-avonds weer terug. En alles in die bak.

Toen moesten we gaan scheiden. Aardappelen, groente, fruit, etensresten, tuinafval  etc. in de groene bak/kliko. PMD, plastic, metaal en drankkartons in de grijze bak/kliko. Papier, glas en textiel in aparte bakken bij de winkels.

Zelf moest ik met de restafvalzak 150 meter lopen naar de ondergrondse container. Daar aangekomen, probeer je met je pasje de container te ontsluiten, ging die niet open. Container vol! Dan maar weer terug sjouwen. Want je laat geen huisvuil zak bij de container staan, tenminste ik niet! Tal van buurtbewoners dachten daar heel anders over. Vaak was het een bende rond de containers, opengescheurde zakken door vogels en andere dieren. Dat was in Schiedam. Mijn zoon woont in Vlaardingen, daar werkt het weer iets anders, net als in Maassluis.

Zijn we net gewend aan dit systeem, wordt alles weer veranderd. Wat blijkt. Mensen scheiden het afval zo ontzettend slecht. Daarom heeft de AVR, Afval Verwerking Rijnmond, geavanceerde machines die het afval veel beter scheiden. Het blijkt dat door burgers gescheiden afval alleen maar lastig is voor die machines. Dus…liever niet meer zelf scheiden.

Dat doen de machines veel beter!

Ook al hebben wij als burgers kennelijk niet zo goed gescheiden, we zijn ons er veel meer van bewust wat voor afval we maken. Dat is heel positief. We gaan nu deels weer terug naar het oude ophaalsysteem. Wel zo makkelijk, niet meer een eind met vuilniszakken lopen naar een container.

Maar beste mensen, als het kan gooi glas in de glasbak, papier in de papiercontainer en kleding in de textielcontainer. Die staan nog wel gewoon bij de winkelcentra. Dan hou je ook meer ruimte over in je eigen  kliko.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen