Nooit meer De schoonmaak!

Andrea van Fief 24-02-2023
42 keer bekeken 0 reacties

Met een beetje weemoed herinner ik me de jaarlijkse grote schoonmaak. Ons ouderlijk huis verkeerde een paar dagen in volledige staat van paraatheid. Wat maar enigszins schoongemaakt kón worden, wérd schoongemaakt. Dat kan ook anders.

Onze moeder was de hele dag druk bezig en wij hielpen haar zo goed mogelijk of liepen juist in de weg. In keukens walmde dan het peteroleum-stelletje met daarop 'de broeder', een gerecht van deeg dat de gehele dag stond te garen en waar je niet "bij hoefde te blijven."

De traditie van de voorjaarsschoonmaak is zo goed als verdwenen. We hebben betere schoonmaakmiddelen en -apparaten. Wie gebruikt er nog een mattenklopper? Ook is het schoonhouden van het huis nu meer een gedeelde taak van de partners -althans dat is vaak de opzet...

Wat nog niet is verdwenen is de wekelijkse schoonmaak. Velen van ons hebben het in de genen: elke week "doen" we ons huis. Misschien wordt het tijd dat we ook eens van deze traditie afstappen. Het blijkt namelijk dat zo'n grote schoonmaakbeurt best zwaar wordt als de jaren gaan tellen. Soms wordt die wekelijkse taak zo'n grote hobbel dat om de inzet van een huishoudelijke hulp wordt gevraagd.

Een manier om zelf de regie te houden kan zijn om de wekelijkse schoonmaak in stukken te knippen: elke dag van de week pak je een onderdeeltje aan. Zo kun je tijdens het bereiden van de maaltijd best een keukenkastje schoonmaken. Maak tijdens het douchen de douchecabine eens schoon. Vul het zelf maar in. Het is handig om een agenda of lijstje te maken, zodat je het overzicht houdt.

Hou bij huishoudelijk werk altijd de veiligheid op de eerste plaats: vermijd losliggende kleedjes, scherpe hoeken en wankele trapjes!

De traditie van de broeder houden we er wel in; hier vind je het Vlaardingse recept.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen