Gebitsklachten
Met het ouder worden gaat ook de gezondheid van het gebit achteruit. Het tandvlees trekt zich terug en tanden en kiezen slijten. Soms is het daardoor lastig om te eten, waardoor je veel afvalt. En dát is niet goed voor de algehele gezondheid. Of er ontstaan door lichamelijke klachten, problemen met de dagelijkse mondverzorging. Denk aan bepaalde ziekten (Parkinson) of vormen van dementie (Alzheimer). Dan is een tandarts-geriatrie (speciaal voor ouderen) een betere keuze.
Op controle
Wanneer het nog wel lukt om het gebit dagelijks te verzorgen (liefst met een elektrische borstel) dan kun je terecht bij de eigen tandarts. Het advies is om 2 keer per jaar te gaan. Ook met een kunstgebit is het goed om regelmatig naar de tandarts te gaan. Kijken of het nog past en goed kauwt. Een controle voorkomt niet alleen (kunst)gebit problemen, ook de conditie van het tandvlees wordt nagekeken. Soms wordt de mondhygiënist ingeschakeld.
Let op!
De controle aan de tandarts en mondhygiënist wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt hiervoor een aanvullende (tandarts)verzekering nodig. Een kunstgebit wordt wél vergoed vanuit de basisverzekering, maar zo lang mogelijk gezonde tanden houden is dé uitdaging!
Feit of fabel?
Medicatie heeft inderdaad invloed op de gezondheid van het gebit. De speekselproductie kan achteruitgaan waardoor het gebit minder goed beschermd is en gaatjes ontstaan. Antibiotica kan tanden en kiezen verkleuren, maar ook koffie en thee. Een paar keer per jaar koop ik bij m’n tandarts een aantal ‘bleeksets’ om m’n tanden thuis heel eenvoudig weer wat witter en frisser te maken. Ze blijven niet groen hoor!
Een stralende en gezonde lach, is een goed begin van de dag!