Een zweepslag is een acute spierscheuring, die het meest voorkomt in de kuitspier.
Je merkt het direct als het je overkomt. Het is alsof er met een zweepje tegen de spier wordt geslagen of alsof er een steentje tegen je wordt aangegooid. Als zoiets gebeurd kan je ook niet verder met je activiteit. Een arts of therapeut heeft aan je verhaal vaak al genoeg om vast te stellen wat er aan de hand is.
De behandeling
Neem de eerste weken rust zonder er iets mee te doen. De wond in de spier moet eerst genezen. Daarna kan je met behulp van een sportfysiotherapeut of sportzorgmasseur voorzichtig weer wat oefeningen doen. Na 4 tot 6 weken kan weer rustig begonnen worden met je sport.
Bij welke sporten heb je het meeste kans op een zweepslag?
Sporten als tennis, padel, badminton, voetbal, volleybal en zelfs hardlopen zijn risicovolle sporten voor een zweepslag. Dit omdat deze sporten reactiesporten zijn met een hoge intensiteit.
Over het algemeen ontbreekt het aan een goede warming-up voorafgaande aan de zweepslag. Voornamelijk komt een zweepslag bij ouderen voor, dit omdat de elasticiteit van de spieren afneemt als je ouder wordt.
Hoe kan je een zweepslag voorkomen?
Rekoefeningen zijn altijd goed. Rustig oprekken van de spieren verhoogt de elasticiteit van de spier. Daarvoor zijn pilates en yoga erg goed.
Voordat je gaat sporten is een rustige opbouwende warming-up erg raadzaam, of eigenlijk een must.
Eerst opwarmen dus, veel succes!