Niet blijven zitten

Andrea van Fief 23-04-2024
24 keer bekeken 0 reacties

In mijn jeugd was het zogenaamde ‘zitten-blijven’ een klein rampje. Het betekende dat je op school -door welke oorzaak ook- een jaartje over moest doen. Maar…blijven zitten is vandaag de dag ook niet zo leuk. Het is zelfs slecht voor je gezondheid.

Erik Scherder, mijn favoriete hoogleraar neuropsychologie (ik “ken” er trouwens ook maar één) raadt het ons allemaal aan: blijf in beweging zolang als je kunt. Soms is niks fijner dan een avondje op de bank. Half onderuit gezakt genieten van een goed boek of een spannende film of serie. Van je welverdiende rust genieten met een drankje binnen handbereik. Niks mee mis toch?

Volgens Erik is daar eigenlijk wel iets mis mee!

Ik ben trots dat ik 4 jaar geleden ben gestopt met roken maar nu blijkt dat zitten het nieuwe roken is!! Slecht voor je gezondheid.

Een uur op je kont, is vijf minuten eerder dood, aldus onze professor. Lang en veel zitten is niet goed voor je stofwisseling en het verhoogt je stressniveau. Dat is dan weer slecht voor hart en bloedvaten.

Op kantoren verschenen onder bureaus een soort circusfietsjes waardoor je “fietsend” kon werken. Met een verstelbaar bureaublad werd het mogelijk om staande te werken en de lunchwandeling werd mode.

Wij mensen zijn niet gemaakt om lang te zitten. Probeer eens om tijdens een avondje TV elk uur te bewegen. Ja maar, wat moet ik dan doen, hoe dan, hoor ik je denken. Je zou bij voorbeeld een wasje kunnen vouwen, of je gekreukte shirt voor de volgende dag strijken. Of je geeft de plantjes water, maakt je hond blij en loopt een extra rondje met haar of hem. Na een wandelingetje in de avond slaap je ook veel lekkerder.

Probeer het eens. Heb jij ook tips? Laat het Fief weten!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen