Krachtig oud worden

Eline van Powerful Ageing 08-09-2022
21 keer bekeken 0 reacties

Opstaan uit een stoel, met de kleinkinderen spelen en jezelf kunnen opvangen als je struikelt? Het gaat niet altijd meer vanzelfsprekend. Misschien heb je dat zelf ook ervaren.

Gedurende het ouder worden, krijgen onze spieren het ook moeilijker. Het gewicht ('massa') van onze spieren én de kracht, die ze kunnen leveren, worden steeds wat minder. Maar ook spieren op hogere leeftijd zijn nog heel goed te trainen en in staat om onze dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren.

Vroeger speelden we voetbal, sprintte je naar de trein of deed je verstoppertje. Constant was je je spieren snel (explosief) en op allerlei manieren aan het activeren. Zodra we wat ouder worden, gebruiken we deze spieren steeds minder. Nu wandelen en/of fietsen we meer, wat ontzettend goed is voor onze gezondheid!

De spieren die we nodig hebben voor het op gang komen met het fietsen of het veilig kunnen op en af stappen op de fiets, die vragen soms net wat meer aandacht. Zonder dat je het door hebt, train je deze spieren gedurende je dag. Bijvoorbeeld als je opstaat uit je stoel, probeer maar eens zonder de armleuningen te gebruiken van je stoel te komen staan en te gaan zitten. Is dit gelukt? Geweldig!

Misschien kan je dan proberen om bij het gaan staan wat snelheid in de beweging te brengen. Hierdoor worden je spieren net wat meer uitgedaagd, waardoor je ze blijft prikkelen en ze jou niet in de steek laten als je ze onverwachts nodig hebt, bijvoorbeeld als je een losse stoeptegel moet ontwijken.

Meer informatie lezen over spieren en wat ze voor ons betekenen in onze dagelijkse activiteiten?

Kijk op Powerful Ageing

Foto: spieren

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen