Ontspannen met een bodyscan

Elkan van Elkanderz 04-01-2024
19 keer bekeken 0 reacties

Er zijn diverse manieren om te ontspannen. Dit keer wil ik de bodyscan belichten.

Wat?

Een bodyscan is een meditatie- of mindfulness oefening om de onrust in het lijf te laten zakken. Deze oefening kan op liggend, zittend of staand uitgevoerd worden. Zelf doe ik het overdag zittend als ik even wat tijd over heb tussen twee behandelingen door. Maar liggend vind ik fijner en het werkt beter. Een bodyscan kun je vijf minuten tot wel een half uur doen.

Waarvoor?

De bodyscan kan je doen, om lijfelijke onrust af te laten nemen, na een lichamelijke inspanning. Om spanning te laten zakken of om de slaap te kunnen vatten.

Hoe?

Ga lekker liggen op een matje of je bed. Zorg voor zoveel mogelijk rust om je heen en dat je niet gestoord kan worden. Dan kun je van start.

Er zijn diverse methodes voor een bodyscan en op YouTube zijn er aardig wat te vinden zoals:

De slaapbodyscan

Ik ga op m'n rug liggen met m'n handen op elkaar of onder elkaar op de buik en zorg er voor dat m'n ademhaling rustig is. Dan concentreer ik me op m'n tenen en ga voelen of die ontspannen zijn. Zo niet dan ontspan ik ze. Van daar ga ik met de aandacht naar de enkels. Als die ontspannen zijn ga ik verder naar de kuiten, knieën, bovenbenen, heupen, onderrug, buik enzovoort door naar het de kaak, oogleden en zelfs de hoofdhuid. Mocht er tussendoor ergens weer spanning terugkomen, dan ga je weer terug en werk je vandaaruit weer omhoog.

Zelf val ik, als ik me daaraan overgeef, bij m'n knieën al in slaap. Ik heb er geen begeleiding (meer) bij nodig. Er zijn heel veel begeleidende apps te vinden. Een stem helpt je dan met de uitvoering.

Om dit goed te kunnen doen heb je misschien wat tijd nodig, maar blijf oefenen.

Succes!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen