Beweeg ik genoeg?

Petty van Fief 01-11-2023
15 keer bekeken 0 reacties

Deze uitspraak wordt vaak gebezigd en krijg ik ook altijd te horen als mij gevraagd wordt hoe oud ik ben. "Goh zeg, als je maar wel blijft bewegen hoor, dat houdt je gezond!" Tja, ik ben geen persoon die regelmatig oefeningen doet, ik heb daar gewoon een hekel aan.

Veel bekenden hebben het over 10.000 stappen die ze per dag moeten zetten. Pfff... Nu loop ik wel vijf ochtenden in de week met de hond van mijn dochter maar haal daarmee denk ik geen 10.000 stappen. Het is niet zo dat ik naast mijn wandeling met Bano geen stap meer verzet. Een keer per week golf ik en op woensdagmiddag jeu de boules. In het museum ben ik gids op zaal en ik heb een tuin.

Dus ben ik eens gaan googlen of ik wel genoeg beweeg en kwam tot een verrassende ontdekking.

De Gezondheidsraad heeft in 2017 nieuwe bewegingsrichtlijnen voor ouderen vastgelegd. Daarin wordt geadviseerd om matig intensief te bewegen. Dat betekent per week minimaal 150 tot 300 minuten wandelen of fietsen, verspreid over een aantal dagen. Daarnaast 2 x per week actief bezig zijn om spieren en botten te versterken. Dat doe je bijvoorbeeld door: in de tuin werken, traplopen, golfen, dansen of een straatje vegen. Voor ouderen aangevuld met balansoefeningen.*

Toen ik dat allemaal las dacht ik: "Zo hee, dan ben ik zonder dat ik het wist eigenlijk wel goed bezig. Alleen dansen, nee, ik ben nooit een ballroom danseres geweest. Maar als ik op de radio ineens een lekker nummer hoor, dan gaat ie hard en de beentjes van de vloer!"

Dus leeftijdgenoten, je hoeft zoals de Gezondheidsraad voorschrijft, niet héél veel te doen. Je hoeft ook niet perse extra rondjes om de tafel te gaan lopen om de 10.000 stappen te halen.

Maar stilzitten.. dat is uit den boze!!

Foto: weiland

Bekijk hier 7 balansoefeningen voor ouderen

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen