Contact belangrijker dan eten ?!

Monique van Vitality Warrior 10-07-2023
14 keer bekeken 0 reacties

Als vitality coach ben ik veel met gezondheid bezig. En mensen denken daarbij vooral aan voeding en beweging, wat zeker ook een belangrijk onderdeel vormt. Maar iets waar mensen niet vaak aan denken bij gezondheid, zijn je sociale contacten.

Daarom vertel ik graag over een mooi onderzoek van de Amerikaanse psycholoog dr. Julianne Holt-Lunstad , met een wel een heel verbazingwekkend resultaat.

Ze bekeek de levensstijlen van tienduizenden mensen van middelbare leeftijd. Ze vroeg hen hoe ze aten, waar ze woonden, hoeveel ze bewogen, hoe vaak ze naar de dokter gingen, enzovoort. Alle gegevens bracht ze in kaart. Na zeven jaar kwam ze bij hen terug, sommigen waren al overleden. Nu onderzocht ze de vraag: Welke onderdeel van je levensstijl verkleint de kans op doodgaan het meest?

Twee onderdelen stonden ver bovenaan de lijst stonden; op de tweede plaats 'hechte relaties' en op de eerste plaats 'sociale integratie'!

Onder hechte relaties worden de mensen bedoeld die je helpen als je ten einde raad bent, op wie je kunt rekenen als je plotseling geld nodig hebt of die de dokter bellen als je je niet lekker voelt. Dat deze mensen bijdragen aan onze gezondheid, is niet lastig voor te stellen.

Maar die sociale integratie wel! Dat is namelijk een duur woord voor het aantal korte gesprekjes dat je voert op een dag. En dat kan gewoon met onbekenden zijn: een babbeltje met de postbode, de buurvrouw op de galerij of wachtend op de lift. Des te meer gesprekjes op een dag, des te langer deze mensen leefden!

Ik denk dat het sterk te maken heeft met eenzaamheid, of juist dus het gebrek daar aan. Want eenzaamheid doet namelijk precies het omgekeerde en is een risicofactor voor je gezondheid.

Dus: grijp de eerste de beste persoon die voorbij komt voor een korte babbel: zo werk je heel goed aan jouw gezondheid!

Een fijne zomer gewenst!

Op zoek naar meer contact? Kijk eens onder de rubriek Doen bij ontmoeten voor inspiratie.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen