Een koude douche, gezond?

Elkan van Elkanderz 25-05-2023
16 keer bekeken 0 reacties

Een hype die al een tijdje gaande is, is koud douchen of zelfs af en toe een ijsbad nemen. Koud douchen wordt vaak geprezen om de gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het stimuleren van de bloedsomloop.

Maar is dit voor iedereen wel zo gezond?

Voor mensen met een lage bloeddruk en of hartafwijking is het helemaal niet zo gezond. Een koude douche verlaagd de bloeddruk nog meer en zet het hart onder druk, waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Daarnaast kan een koude douche voor spierverkramping en stress zorgen, waardoor het voor sommige mensen minder effectief zal zijn.

Ook kan koud douchen leiden tot spierpijn en stijfheid, in plaats van deze te verminderen. Dit komt doordat koud water de bloedvaten doet samentrekken, waardoor de bloedstroom en de toevoer van zuurstof naar de spieren afneemt.

Tot slot kan koud douchen zelfs het immuunsysteem verzwakken. Het kan de aanmaak van witte bloedcellen verminderen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op infecties en ziektes.

Het is belangrijk om te onthouden dat koud douchen dus niet voor iedereen geschikt is.

Het kan zowel voordelen als nadelen hebben en het is aan jou om te beslissen of het past bij jouw persoonlijke situatie en gezondheidsdoelen. Als je twijfelt of je gezondheidsproblemen hebt, is het altijd verstandig om advies te vragen aan je huisarts voordat je begint met koud douchen.

Voor mij is het in ieder geval niets. Ik heb meer baat bij een lekkere warme douche.

Succes!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen