Gelukseten?

Sonja van Fief 17-04-2023
21 keer bekeken 0 reacties

Ik heb altijd gedacht dat je chocola moet eten om een geluksmomentje te voelen. Het ligt eigenlijk iets anders...

Technisch gezien komt het geluksgevoel vanuit de hormonen.

Ja hoor!! Hoor ik je zeggen. Dat kennen we. Maar serieus...

Dopamine en serotonine zijn nu eenmaal hormonen. Dopamine werkt maar heel kort en is helaas verslavend. Dus van een lekkere hamburger wordt je wel even blij, maar al gauw is het stofje verdwenen en voel je je weer hetzelfde. Beter kun je serotonine tot je nemen. Dit is ook nog eens goed voor je geheugen, je lichaamstemperatuur en het helpt om beter te slapen.

Maar hoe maakt je lichaam serotonine aan?

Dit gebeurt voor 90% in je darmen. De uitleg kan nog veel technischer, dat doe ik even niet. Belangrijker is om te vertellen in welke voeding bepaalde stofjes (zoals tryptofaan) zitten, die serotonine aanmaken.

Kun je serotonine innemen?

Tuurlijk want het zit in de volgende producten: Bananen, haver, pinda's , spinazie, biefstuk, zalm, kip, tofu, sojabonen, kersen, kiwi, eieren en allerlei soorten pitten en zaden.

Nog belangrijker is dat je niet één van deze producten veel eet, maar juist een zo gevarieerd mogelijke keuze maakt.

Om toch nog even terug te komen op die lekker chocola...

Goed nieuws! Die geeft inderdaad dopamine en endorfine af, waardoor je je gelukkig voelt. Dit zit hem vooral in de cacao, Dus hoe donkerder de chocola, hoe beter. Dit is veel leuker om te lezen.

Alleen zoals bij alles, overal waar TE voor staat is niet goed. Eén of twee blokjes per dag is prima.

Daar kan ik me wel aan houden, jij ook?

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen