Duizeligheid

Elkan van Elkanderz 30-03-2023
12 keer bekeken 0 reacties

Dit kan behoorlijk beangstigend zijn, maar is zeker bij jonge mensen meestal onschuldig. Bijna iedereen wordt wel eens duizelig bij (te) snel opstaan.

Oorzaak

Door de zwaartekracht zakt het bloed naar de benen en stroomt er onvoldoende bloed naar de hersenen. Het lichaam gaat dit tegen door vernauwing van de bloedvaten in de hersenen, maar zeker in de warmte gebeurt dit soms te laat.

Resultaat

Het wordt zwart voor je ogen met soms zelfs flauwvallen tot gevolg. Na inspanning treedt een vergelijkbaar mechanisme op. Tijdens inspanning staan de bloedvaten wagenwijd open om de spieren van bloed te voorzien. Na de inspanning valt de spierpompfunctie weg, blijft het bloed hangen in de spieren en krijgen de hersenen te weinig zuurstof. Zeker als je ongetraind bent en de inspanning intensief was.

Een andere oorzaak van duizeligheid tijdens inspanning is hyperventilatie. Door overmatig ademen wordt veel koolzuur afgeblazen. Dit geeft een vernauwing van de bloedvaten in de hersenen waardoor duizeligheidsklachten kunnen optreden die erg beangstigend kunnen zijn.

Een te lage bloedsuikerspiegel kan ook een oorzaak zijn. Ben je hier bekend mee? Zorg dan dat je voordat je aan een activiteit begint, genoeg gegeten en gedronken hebt.

Maar er zijn ook ernstige oorzaken van duizeligheid tijdens sporten, zoals een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn, in sommige gevallen zelfs levensbedreigend.Heb je er vaak last van? Neem dan contact op met de huisarts. Met een inspanningstest met ECG en ademgasanalyse kan deze vaak achterhaald worden.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen