Brrr...winter

Claudia van La Solvo 22-12-2022
20 keer bekeken 0 reacties

Hoe krijg ik het weer lekker warm? Hoe komt het eigenlijk dat je het constant koud hebt en wat kunnen de oorzaken hiervan zijn?

Door slechte doorbloeding vernauwen de bloedvaten, waardoor de doorbloeding in de huid vermindert om warmteverlies tegen te gaan.Spieren die aan het werk worden gezet, wekken warmte op. Spiermassa houdt je warm. Als je weinig vet hebt heb je geen lekker isolatielaagje en raak je je warmte kwijt.

Trage stofwisseling zorgt er helaas voor dat de voedingsstoffen minder snel verbranden, waardoor er minder warmte vrijkomt en als je stress hebt, vernauwen de bloedvaten in de huid. Er gebeurt dus precies hetzelfde als wanneer het koud is. Van stress krijg je daardoor sneller koude handen en voeten. Misschien heb je tekort aan B12, ijzer en eiwit en deze zijn nodig om rode bloedcellen aan te maken. Die bloedcellen zorgen voor vervoer van zuurstof in het bloed en een goed werkend zenuwstelsel. Tekort aan zuurstof? Dan kun je koude handen en voeten krijgen. Bij het verteren en opnemen van eiwitrijke producten, komt veel warmte vrij. Krijg je weinig eiwitten binnen, dan is er minder te verbranden en kan het ook nog eens zo zijn dat je spiermassa verliest. En spiermassa zorgt voor warmte.

Hoe krijg je het weer lekker warm?

In plaats van de temperatuur in huis altijd hoger te zetten of rond te lopen met dikke lagen kleding kun je ook andere, langdurige oplossingen zoeken. Denk aan meer sporten, wat goed is voor de spiermassa en een goede stofwisseling. Beide zorgen voor meer warmte. Te stoppen met roken (vernauwen van de vaten), stress tegen te gaan en bepaalde voedingsstoffen extra te slikken. Zorg dat je voldoende water of kruidenthee drinkt want genoeg vocht zorgt er voor dat je warmte vasthoudt en deze ook weer langzaam kan afgeven.

Succes met mijn tips! En misschien kun je nog een kleine wandeling maken vandaag?

Warme groet van mij.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen