Levend verlies

Marie-Antoinette van Saar aan Huis 01-12-2022
14 keer bekeken 0 reacties

"Levend verlies" het is misschien op het eerste oog niet zo'n fijn onderwerp, maar het is iets waar we eigenlijk allemaal mee te maken hebben of krijgen. Terugkerende gevoelens van verdriet of rouw bij ziekte van je naaste, maar ook wanneer het jezelf treft.

Wanneer ik voor mijzelf spreek zat ik nog vaak in de overtuiging dat rouw van toepassing is wanneer je iemand verliest. Maar feitelijk kun je ook rouwen om iemand die verandert (door ziekte bijvoorbeeld) en nog wel fysiek in je nabijheid is (Levend Verlies), of verlies van werk, of je gezondheid.

Vrijdag 18 november jl heb ik de Masterclass "Levend Verlies" gevolgd georganiseerd door Esther van Apeldoorn van Feelz. Zij had "Op Hodenpijl" in Schipluiden als locatie uitgekozen, wat een fijne plek is dat zeg! Esther had voor deze dag Manu Keirse als spreker uitgenodigd. Ik heb bijna ademloos naar het verhaal van deze man geluisterd. Wat mij zeker is bijgebleven, is dat je verlies moet overleven en niet zo zeer verwerken.

En dat je rouw niet langer indeelt in 'fasen', maar in 'taken'. De toelichting van Manu Keirse was, in een fase zit je, en daar kun je niks aan doen, er is een begin en einde (hoop je) en dan ga je naar de volgende fase. Wanneer je spreekt over 'taken' dan kun je arbeid verrichten en er wat aan doen.

Hij onderscheidt 4 taken:

  1. Het verlies onder ogen zien
  2. het ervaren van de pijn van het verlies
  3. aanpassen aan de wereld
  4. opnieuw leren genieten van het leven

Het was een prachtige dag, met ook nog een paar zeer fijne workshops, wellicht een voor een volgende keer om wat over te schrijven.

Wens jullie allen alvast een hele mooie, liefdevolle decembermaand!!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen