Herfst en Metaal?

Claudia van La Solvo 29-09-2022
15 keer bekeken 0 reacties

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Een prachtig seizoen met prachtige kleuren en een het laagstaande herfstzonnetje.

De Traditional Chinese Medicine (TCM) houdt sterk rekening met de seizoenen. Daarmee ook met de manier waarop er naar gezondheid en welzijn wordt gekeken.

Omdat we in de zomer er graag vaak op uit trekken, is de herfst een seizoen om ons meer terug te trekken zowel in huis als in onszelf. Een van de belangrijke principes binnen de TCM is yin/yang.Dit zijn twee tegengestelde krachten die doorweven zijn in alle aspecten van het leven en die in evenwicht horen te zijn.

De herfst vormt een overgang naar het stille en donkere yin van de winter. De herfst is daarom een goede tijd voor reflectie, om het oude los te laten en op te ruimen om zo plaats te maken voor het nieuwe.

Vanuit de TCM gezien is de herfst het seizoen van het element Metaal. Het Yin orgaan dat hierbij hoort zijn de Longen en de Dikke darm is het bijbehorende Yang orgaan. De longen en de dikke darm kunnen in dit seizoen dus wel wat extra ondersteuning gebruiken!

Het is daarom in de herfst extra belangrijk om de Long Energie op peil te houden. Dit is nodig voor een goede weerstand, zodat je in de herfst minder snel verkouden wordt, last krijgt van ademhalingsproblemen of de griep. Het voeden van de Long Energie kun je doen door middel van yogaoefeningen en meditatie.

Video: strekking van de long en dikke darm meridiaan

Ook de voeding mag op het seizoen afgestemd worden. In de herfst heeft het lichaam vooral verwarmende voeding nodig.Verwerk in je voeding daarom verwarmende kruiden zoals gember, zwarte peper, kardemom, knoflook, rozemarijn, tijm en kaneel.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die gezond zijn in de herfst zijn zoete aardappelen, wortels, bieten, radijsjes, pompoen, spruitjes, zilvervliesrijst, appels, peren, vijgen en walnoten.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen