De nieuwe realiteit

Jackie van Fief 08-08-2022
22 keer bekeken 0 reacties

We merken allemaal dat er veel veranderd qua techniek in de zorg. Zo zijn er bijvoorbeeld al zorgrobots of systemen die het medicijngebruik voor mensen bij kan houden. Wat tegenwoordig steeds meer wordt gebruikt is reality technology.

Reality technology betekent dat de gebruiker wordt ondergedompeld in een gesimuleerde omgeving. Ik neem jullie mee in de verschillende vormen van reality technology.

De eerste vorm is augmented reality (AR)

Je ziet gewoon mensen en voorwerpen om je heen alleen wordt hier digitaal iets aan toegevoegd. Meest bekende is de dinosaurus actie van de Albert Heijn.

De tweede vorm is virtual reality (VR)

Hierbij wordt er een nieuwe virtuele werkelijkheid gecreëerd. Hiervoor is een speciale bril nodig, als je door de bril kijkt lijkt het net of je in een hele andere wereld bent.

De derde en tevens laatste vorm is mixed reality (MR)

Dit zit tussen de bovengenoemde in. Bij MR krijg je geen volledige virtual reality, maar een samenspel tussen fysieke en digitale voorwerpen. Deze manier van reality biedt grote mogelijkheden voor de gezondheidszorg. Zo kan het chirurgen helpen bij het op afstand besturen van operatierobots. In de geestelijke gezondheidszorg wordt VR al gebruikt om patiënten te helpen bij hun angsten te overwinnen door ze bloot te stellen aan hun angst, ook wel exposure-therapie genoemd.

Wat ik zelf het mooiste voorbeeld vind aan al deze technologieën is de virtuele fietstour. Die wordt veel ingezet bij verpleegtehuizen om de bewoners in beweging te houden. Hierbij kan de bewoner plaats nemen op een hometrainer die is aangesloten op een tv. Doordat de bewoner trapt op de hometrainer verplaatst hij/zij zich door het beeld op de tv. Hierbij kan er bijvoorbeeld een tour worden gemaakt door de vroege buurt van de bewoner of plek waar hij/zij graag kwam.

Nieuwsgierig geworden? Zoek dan nog eens verder op Google naar wat er nog meer is op het gebied van reality technology te vinden is.

Fietslabyrint helpt cliënten, patiënten en bewoners om weer vol zelfvertrouwen en plezier te fietsen met meer dan 600 interactieve fietsroutes uit de hele wereld.

Foto: fietslabyrint

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen