Pijn aan de heup

Elkan van Elkanderz 21-07-2022
30 keer bekeken 0 reacties

'Het op je heupen hebben' is een spreekwoord wat inhoudt dat je ineens heel actief wordt. Daarbij kan je last krijgen van overbelastingsklachten.

Waar en wat voel je dan?

Over het algemeen zit de pijn aan de zijkant rondom het uitstekende bot bovenaan de buitenzijde van het bovenbeen. Soms trekt de pijn naar de lies of bil of bovenbeen. Het kan een zeurende aanhoudende pijn zijn of felle pijnscheuten.Het kan alleen bij belasting pijnlijk zijn, of juist alleen bij liggen of zitten.

Oorzaken

  • Overbelasting,
  • Een val op de heup,
  • Langdurige druk op de heup. (door altijd op die zijde te slapen, zitten, leunen of hangen),
  • Overgewicht,
  • Ontsteking in het gewricht,
  • Artrose van het gewricht,
  • Knappende heup bij beweging.

Wat is er aan te doen

Bij overbelasting kan de pijn door rust en met paracetamol verdwijnen.
Pijn door een val kan ook met rust en medicatie verdwijnen, maar laat ook een arts hiernaar kijken. Langdurige druk op de heup kan verdwijnen door af te wisselen van kant met liggen en zitten. Afvallen helpt bij klachten door overgewicht. Een ontsteking geeft pijn in het gewricht kan met medicatie en fysiotherapie verholpen worden. Bij artrose (slijtage) kan je met medicatie de pijn doen afnemen, maar de artrose zelf niet. Wordt deartrose te erg en de pijn ook kan een nieuwe heup e.v.t. de oplossing zijn.

Hoor je een knappend geluid of voel je een knap tijdens het bewegen van het been dan schiet er een peesje over het bot. Dit is niet ernstig, met fysiotherapie of (sport)massages is dit te verhelpen.

Blijf in alle gevallen in beweging en accepteer de pijn als deze uit te houden is. De huisarts en fysiotherapeut kunnen een diagnose stellen wat het daadwerkelijk is en daarnaar verder handelen.

Succes!

Foto: heupgewricht

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen