Verkokert kijken!

Anja van Fief 09-06-2022
14 keer bekeken 0 reacties

Niet verkikkerd, maar verkokert kijken!

Tot mijn schrik vertelde mijn broer dat onze nicht (62 jaar) glaucoom bleek te hebben in een vergevorderd stadium. De laatste tijd merkte hij op dat ze wel veel struikelde of ergens tegenaan botste. Zij zag gewoon die obstakels niet. Deze oogziekte Glaucoom heb je zelf vaak niet of te laat in de gaten (zie plaatjes). Klaarblijkelijk was men niet op de hoogte van deze sluipende oogziekte en was dit bij haar nog nooit gecontroleerd.

Wat is Glaucoom?

Glaucoom is de meest voorkomende oorzaak van gezichtsverlies. Je zicht op de omgeving verlies je langzaam. Het beeld wat je ziet vernauwt/verkleint zich steeds meer. Je gaat als het ware door een koker kijken. Het is een proces van jaren. Daarom is het zo lastig om dit in het beginstadium zelf te ontdekken. Het zijn dan nog onopgemerkte kleine vlekjes van uitval in het beeld, die door de hersenen worden opgevuld (zie plaatjes).


Meestal is de oogdruk te hoog, maar ook door erfelijkheid kan iemand met minder hoge oogdruk glaucoom krijgen.

In de ogen wordt kamervocht (dit is geen traanvocht!) aangemaakt. Wanneer er teveel vocht aangemaakt wordt en niet goed kan worden afgevoerd, verhoogt dit de oogdruk. Deze hoge oogdruk beschadigt je oogzenuw. Dit is onomkeerbaar. Er zijn alleen medicijnen om het proces te vertragen of via een laserbehandeling wordt er getracht het teveel aan kamervocht beter af te laten voeren. Deze laserbehandeling lukt niet altijd. Dat weet ik uit een andere ervaring.

Waar controleren?

Ben je nog nooit naar een oogarts geweest, dan kun je jouw oogdruk ook laten meten door een opticien. De meting gaat via het blazen van een luchtstootje op je oog. Is deze te hoog, dan stuurt de opticien je naar de huisarts, die je kan doorverwijzen.

Mijn motto is: voorkomen is beter dan (niet te) genezen.

Inhoud getoetst door Oogarts Dr. K. Van Tilburg, Franciscus Vlietland

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen