Brandende voeten

Elkan van Elkanderz 26-05-2022
17 keer bekeken 0 reacties

Laatst kreeg ik de vraag, ''Elkan, als ik overdag getennist heb dan krijg ik ‚s nachts altijd prikkelende, brandende voeten. Hoe komt dat en wat kan ik er aan doen?''

Dit komt vrij vaak voor bij het uitoefenen van diverse sporten en bij wandelen van langere stukken. Het gevoel wat je kan ervaren is dat de voeten 's nachts heel warm worden en moeilijk afkoelen. En bij het uit bed stappen, bij de afwikkeling van een stap enorme prikkels in je voetzool voelen.

Een aantal oorzaken hiervan kunnen zijn; schoenen die te weinig steun geven of te klein zijn, diabetes waarbij de zenuwen van de voet niet goed werken, een tekort aan vitamine B6 en B12, vocht in de voeten en benen, zenuwbeknelingen of beschadigingen of het gebruik van medicatie.

Ter voorkoming schaf je voor de sport of hobby die je uitoefent de juiste schoenen aan en bij voorkeur doe je dat bij een (sport) speciaalzaak. Dit kan al een hoop leed voorkomen.

Als je de goede schoenen hebt aangeschaft en de symptomen blijven ga dan eens naar een podotherapeut. Daar kunnen ze één voor één de eventuele oorzaken nagaan, afstrepen of verhelpen. Mochten zij er verder niet uitkomen en de klachten blijven, dan helpen zij je wel verder met advies.

Natuurlijk kun je zelf ook wat doen bijvoorbeeld:

  • Wrijf met je voet heen en weer over een ijsklontje
  • Een voetenbad nemen van ten minste 15 minuten in koel water. Dit kan tijdelijke verlichting bieden.
  • Leg je benen en voeten hoger.
  • Voetenbad met Epsom-zout of een appelazijn.

Maar mijn advies is vooral, blijf er niet te lang mee lopen.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen