Krak en mikkig

Elkan van Elkanderz 09-12-2021
46 keer bekeken 0 reacties

Het kraken van de vingers, nek, schouders of andere gewrichten. Veel mensen vinden het een naar geluid.

Hoe komt het?

In de gewrichtsholte bevindt zich een kleine hoeveelheid vloeistof waarin gas is opgelost. Het vocht is het smeermiddel van het gewricht om bewegingen soepel te laten verlopen. Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Door deze onderdruk vormt zich een gasbel tussen de twee gewrichtsvlakken. Deze gasbel bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide die zit opgelost in het gewrichtsvloeistof. Door de instabiliteit van deze gasbel zal de bel dichtslaan en zo een wolk van meerdere belletjes vormen. Het dichtslaan van de gasbel geeft uiteindelijk de knak. Het verdampte gas moet eerst weer oplossen in het gewrichtsvocht, dit duurt meestal zo‚n 15 tot 20 minuten. Dit heeft als gevolg dat een directe nieuwe knak vaak niet mogelijk is.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt het knakje dus niet van de botten of het kraakbeen. Maar er zijn ook plekken in het lichaam waar de knak wordt veroorzaakt door een spier of pees die ergens overheen of langs schiet.

Kan het kwaad?

Er zijn nog geen onderzoeken geweest die aangeven dat het knakken of kraken slijtage van het gewricht veroorzaakt of slecht is voor je botten of kraakbeen. Toch wordt afgeraden om de gewrichten veelvuldig te knakken.

Er zijn namelijk aanwijzingen dat met knakken van gewrichten grote trekkrachten komen op gewrichtsbanden en pezen. Wanneer je deze structuren te vaak oprekt, kunnen deze uiteindelijk wat verlengen. Dit kan tot gevolg hebben dat de aansturing van het gewricht verslechtert en een vorm van instabiliteit ontstaat.

In principe kan het knakken dus geen kwaad, zeker niet wanneer dit vanzelf gebeurt. Dit is dus ook zeker geen uiting van slijtage of artrose. In bepaalde situaties kan het weleens nuttig zijn dat er door een fysiotherapeut naar het gewricht wordt gekeken, bijvoorbeeld wanneer gewrichten stijf aanvoelen of wanneer het knakken pijn geeft.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen