November...

Karin van Minters Mantelzorg 15-11-2021
11 keer bekeken 0 reacties

Een artikel in november voor Fief... Ik probeer inspiratie op te doen en kijk naar buiten. Het is donker, nat en koud. Nou, zo fief voelt dat niet.

Dan hoor ik plots twee collega‚s erg hard lachen. ''He he, heerlijk'' zegt een van de collega's als ze weer een beetje is bijgekomen.

Humor is een strategie die we gebruiken om met problemen en onaangename zaken om te gaan. De narigheid lijkt er een beetje door te krimpen, de stress en angst verminderen iets en het kan ook een goede lijm zijn voor de binding met anderen. Of er ook wel eens wordt gelachen bij Minters Mantelzorg? Ja! Maar er zijn wel grenzen die te maken hebben met respect, en alles weglachen lijkt ons ook geen beste strategie.

Zo was ik op bezoek bij een mantelzorger en zorgvrager. De zorgvrager, verbonden met een slang aan een zuurstofapparaat is erg ziek door COPD. De mantelzorger is behoorlijk belast. Geen plaats voor gelach, zou je denken. Tot aan het eind van het gesprek de zorgvrager ineens zegt: ''Soms lachen we er maar eens om.'' Ik vraag hem hoe ze dit doen. Dan vergelijkt de zorgvrager zich met een aangelijnde hond. ''Ik noem hem soms Fikkie'' zegt zij. ''En dan blaf ik'' zegt hij.

Lees hier meer over waarom lachen gezond is in het artikel van Petty.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen