Verdwijnen overgangsklachten?

Inge van Fief 29-10-2021
33 keer bekeken {0} reacties

Veel vrouwen hebben jaren overgangsklachten als opvliegers en nachtelijk zweten. Artsen hebben helaas nog vaak een blinde vlek als het gaat om de overgang. Wat is bijvoorbeeld de invloed van stress?

Hoeveel vrouwen hebben er eigenlijk "last" van de overgang? Een derde van de vrouwen ervaart hinderlijke klachten!

Gebrek aan kennis veroorzaakt onnodig leed. Opvliegers en (nacht)zweten zijn bij de meeste vrouwen wel bekend, maar vermoeidheid, moodswings, spier- en gewrichtsklachten, concentratie, geheugen, hoofdpijn, darmklachten, en zo kan ik nog wel even doorgaan, hebben te maken met hormonale veranderingen.

En wanneer begint de overgang? Toch pas als de menstruatie stopt? Of na mijn 50ste? Mijn arts zegt: je menstrueert nog, dus je bent nog niet in de overgang. Helaas is dit een misvatting, eind dertig begint de oestrogeenspiegel al te dalen.

Het is onbekend waarom de ene vrouw veel en de andere weinig klachten krijgt. Wel is bekend dat lifestyle, stress en voeding een grote invloed hebben op klachten.

Oestrogeen is de rode draad, het lichaam moet zich aanpassen aan lagere niveaus. Deze gewenning gaat gepaard met klachten. Diverse systemen in het lichaam: metabolisme, gewrichten, libido, hersenen, hart en bloedvaten ondervinden hier op korte en lange termijn hinder van. En dan, hoe kijk je in de spiegel? Daar staat iemand anders. Onzekerheid, twijfel aan je relatie, werk‚‚help!

Als je hoofdpijn hebt neem je een paracetamol. Dat is algemeen geaccepteerd, maar over overgangsklachten wordt vaak gezegd 'het hoort erbij'.

En hoe lang het duurt? Dit ligt tussen de 4 en 10 jaar, maar dit hangt er ook sterk vanaf of je je lifestyle aanpast.

Zelf begrijp ik dat nog steeds niet. We zijn het aan vrouwen verplicht om aandacht te blijven vragen voor de overgang. Het is niet nodig om door te rennen en klachten te accepteren. Inzicht in hoe en wat er aan te doen is, zelf of met hulp, voor nu en voor de toekomst.

De vrouw staat op de kruising. Kennis, hulp en inzicht maken dat zij passend bij haar en haar situatie de juiste keuzes kan én mag maken!

Foto: Care for women

Lees hier meer over het werk van Inge Manssen.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen