Acupunctuur, heeft het effect?

Hiske van Fief 08-10-2021
28 keer bekeken 0 reacties

Acupunctuur is een oude Chinese kunst en is door heel Europa uitgebreid. Ook in Nederland wordt het steeds vaker toegepast. Maar werkt het? Ik heb er ervaring mee.

Bij acupunctuur worden er op bepaalde punten van het lichaam dunne naaldjes in de huid gezet. Dit stimuleert de zenuwuiteinden en heeft een genezende werking. De plek van de naalden die geplaatst worden, hangt af van de klachten die je hebt.

Volgens de principes van de Traditionele Chinese geneeskunst stroomt energie door de QI 'meridianen'. Deze stroom is vergelijkbaar met de bloedsomloop. QI wordt ook wel je levenskracht genoemd. Een slechte gezondheid kan gevolg zijn van een zwakke QI of van een andere blokkade in de meridianen.

Om te genezen of herstellen plaatst de acupuncturist op gekozen punten een aantal hele dunne naaldjes in de huid. Dit is nauwelijks te voelen. Volgens de tradities behoort er in het lichaam evenwicht te bestaan tussen twee krachten: Yin (de vrouwelijke) en Yang (de mannelijke). Yin staat voor passief, rustig, kou, donker, vocht, enzovoort. Yang staat voor agressief, stimulerend, licht, warmte, droogte enzovoort. Verstoring van de balans tussen Yin en Yang kan ziekte en kwalen veroorzaken. Daarnaast kent het Chinese denken ook het systeem van vijf elementen (metaal, water, hout, vuur en aarde). Deze elementen vormen zich weer (cyclus en ritme) zodat er evenwicht in blijft.

Acupunctuur heeft bij mij best veel opgeleverd. Bijvoorbeeld jaren geleden, ik had vreselijk veel last van mijn darmen en viel daardoor erg veel af. Ik had heftige pijnen. Maar ik reageerde goed op de acupunctuur. Mijn klachten werden een stuk minder of verdwenen zelfs. Het werkt ook pijnstillend, doordat het stofje endorfine vrijkomt. Dit stofje zit ook in pijnstillers.

Acupunctuur kan effectief zijn bij vele uiteenlopende klachten. Je moet wel geduld hebben. Het verwonderde ook mij dat dit mij goed heeft gedaan. Zo ervaart ieder op zijn of haar manier het gevoel van acupunctuur. Zelf heb ik dit als prettig ervaren.

Ik zeg wel eens tegen mijn arts: baat het niet, dan schaadt het niet.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen