Je kan je het niet voorstellen, maar naar schatting worden 200.000 ouderen (65+) in Nederland slachtoffer van mishandeling. Dat betekent dat dierbaren, familie en ook professionals de ouderen zo benadelen dat zij daar lichamelijk en of psychisch onder lijden. Dat is 1 op de 20 ouderen (bron: Trimbos).
Ouderenmishandeling komt overal voor, ook bij jou in de buurt. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen, Want het houdt niet op, totdat je er iets tegen doet.
Wat kun je zelf doen?
Ouderenmishandeling is niet altijd zichtbaar, maar er kunnen signalen zijn, waarop je kunt letten of opmerkzaam op gemaakt wordt. De signalen zijn divers: gedraagt de oudere zich ineens anders, plotseling angstig, zijn er spullen weg of heeft hij of zij onverklaarbare blauwe plekken... Je krijgt het idee dat er iets niet in orde is en je maakt je zorgen. Dan kun je stappen ondernemen door erover te praten en/of advies te vragen.
Er zijn verschillende instanties waartoe je je kan richten, zoals Veilig Thuis (tel. 0800-2000). Zij helpen je verder op weg.
Stel je eigen veiligheid hierbij altijd voorop. Blijf alert, houd contact en schakel tijdig hulp in!